Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В кой океан е потънал корабът Титаник

25 март 2024, 13:52 часа

Когато се спомене името "Титаник", мигновено си представяме образа на огромен кораб, изгубен в дълбините на океана след трагичен сблъсък с айсберг. Но много хора се питат - в кой океан точно се е провалил този величествен лайнер? 

На каква дълбочина е потънал "Титаник"?

Океанът на трагедията - Северен Атлантик

Трагедията на Титаник започва на 15 април 1912 година, когато корабът, който се разпъва с гордост, извършва своя първи и последен плавателен курс. Той потъва в Северния Атлантик, на север от ледения бариер на Гранд Банкс, близо до Нюфаундленд, Канада.

Титаник

Потъването на Титаник

На 14 април 1912 година, вечерта преди фаталния момент, Титаник се сблъсква с айсберг. Този момент започва веригата от събития, които ще доведат до неговото потъване. След сблъсъка корабът тъне бавно, като накрая потъва изцяло в океана на 15 април 1912 година, в ранните часове на сутринта.

Семейство Симпсън“ предсказали и трагедията с подводницата Титан (ВИДЕО)

На дъното на океана: Къде са останките на Титаник?

Днес, непотопяемият кораб Титаник лежи на дъното на Северния Атлантик, на дълбочина от приблизително 3795 метра под морското равнище. Точните координати на мястото на потъването са 41°.6′с.ш и 50°14′з.д. Останките на кораба бяха открити едва през 1986 година от професор Робърт Балард от Удсхолския океанографски институт.

Потъването на Титаник в Северния Атлантик през 1912 година остава една от най-големите корабни трагедии в историята на човечеството. Дори след повече от век, историята на Титаник продължава да вълнува и вдъхновява хората по целия свят.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес