Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В какво количество е полезно да си хапваме домашна сланина

28 ноември 2021, 11:55 часа

Зимата е точно времето, в което да си хапваме повече кисело зеле, всякакви туршии, прясно свинско месо и естествено, не на последно място, любимата домашна сланина. Сигурно много малко от вас знаят, че само в 100 грама домашно приготвена сланина има цели 600 калории! Много ли ви се струва? Да, наистина е доста!

Както с повечето висококалорични храни, така и с консумирането на сланина, ако внимаваме, може да запазим здравето и фигурата си в отлична форма. А това е така, защото този прекрасен деликатес същото си има своите ползи за организма. Сланината е много добър източник на селен, цинк, витамини от група B, също така витамини C, D и E, както и линоленова и линолова киселина и още много други.

Какви ползи има от това да консумираме домашна сланина?

- тя забавя процеса на преждевременно стареене

- засилва нашия имунитет

- помага да елиминираме много голяма част от токсините, намиращи се в организма

- регулира нивата на холестерола

- понижава риска от развитие на рак

- помага за редуцирането на телесното тегло

Как правилно трябва да консумираме сланина?

Понеже в нея се съдържат повече сол и мазнини, най-подходящо е да хапваме сланина не повече от 30 до 40 грама на ден, но тук - с уговорката - не всеки ден. За предпочитане е да бъде включена в менюто за закуска или за обяд. Това идва от факта, че тя ще зареди тялото ви с достатъчно енергия за деня и така ще изразходвате приетите калории. Ако ядете сланина за вечеря, калориите няма да бъдат освободени и определено няма да спите леко и спокойно.

Най-подходящо е сутрин да си приготвите сандвич от сланина и хляб /за предпочитане пълнозърнест/. Може да добавите парче краставица, домат, варено яйце и разбира се няколкото парчета сланина. За обяд е за предпочитане да я добавим към здравословна салата или към ястие с месо.

Също така може да съчетавате този прекрасен деликатес с някой пикантни подправки като горчица, хрян, чесън, черен пипер. Тези подправки ще ви помогнат по-бързо да усвоите приетите мазнини.

Въобще – може да обобщим, че домашно приготвена сланина е един прекрасен деликатес, обичан от почти всеки от нас. Но не бива да се прекалява, когато я консумираме, защото в по-големи количества или при прекалено честа консумация може да навреди сериозно както на талията, така и на здравето ни.

А вие, имате ли вече в мазето си домашно приготвена сланина? Ако отговорът е "не", тогава какво още чакате?! Потърсете някой, който разполага с по-големи количества, за да си вземете.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес