Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Успехът на брака зависи от...

27 ноември 2015, 11:17 часа

Учени от САЩ разработиха компютърен алгоритъм, който позволява да се прогнозира успехът на семейните отношения чрез анализ на гласа. Резултатите от изследванията са публикувани в сп. Proceedings of Interspeech, съобщава Daily Mail.

Създаденият от учените алгоритъм позволил с точност 79% да се предскажат успехът и неуспехът в изграждането и развитието на семейните отношения. Той анализира тоналните особености на гласа. По-конкретно алгоритъмът оценява интензивността и честотата на речта на съпрузите.

Учените записали разговорите на повече от сто семейни двойки, които в продължение на две години посещавали терапевтични сеанси с цел подобряване и поддържане на своите отношения. След това специалистите пет години следили развитието на взаимоотношенията на тези семейства.

Терапевтите, беседващи със съпрузите, успели да дадат правилна прогноза на развитието на отношенията в двойките в 75% от случаите. Учените възнамеряват да използват разработения софтуер при семейна терапия.

Изследването се подкрепя от Националния фонд на САЩ. Целта му е запазването на семействата и предупреждение за възникване на проблеми в тях. В бъдеще с тази цел учените планират да се заемат с изучаването на телесните движения на съпрузите и анализ на произнасяните от тях думи.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес