Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Триковете на баба за почистване на прозорци! Блестят от чистота!

23 април 2022, 09:45 часа

Пролетта е времето, когато трябва да запретнем ръкави и да почистим дома си след дългите и студени зимни дни. Това означава не само да минем с прахосмукачка и да избършем прахта, а да изчистим основно всяко кътче на стаята, банята, дневната, да разчистим балкона, да изнесем цветята и, естествено, да измием прозорците. 

Последното е много трудоемко и отнема много време, но съгласете се, че след това, домът ви светва и ухае свежо.  Така през измитите стъкла влиза много повече светлина, а вие можете да се наслаждавате още по-добре на гледката, която се разкрива пред вас в прекрасните пролетни дни.  И именно, когато дойде време за миенето на прозорци, много от нас си задават въпроса, няма ли по-лесен начин да ги измием, а те да останат чисти за по-дълго време?

А знаете ли, че има няколко трика, които са използвали още нашите баби, за да измият прозорците до блясък? Най-напред те са минавали с мека кърпа всяко стъкло, за да премахнат прахта и мърсотията. Забърсвали са и дограмата с влажна кърпа, за да почистят и нея, а  за измиването на стъклата са използвали не по-малко ефективни материали, които всяка от тях е имала вкъщи, защото по тяхно време не са се продавали препарати за прозорци. И така, с какво са миели прозорците нашите баби?

Колкото и невероятно да ви звучи, прозорците ви ще заблестят от чистота, ако ги напръскате с ракия и след това ги забършете с вестник. Защо с него ли? Защото вестникарската хартия е по-твърда и от нея няма да останат власинки, както ако ги забършете с памучна кърпа например.

Оцетът е един от най-универсалните продукти, които намират приложение и в почистването на  дома. Можете да го използвате, за да измиете и прозорците с него. За целта трябва да сипете 2 супени лъжици оцет в един литър вода и след това отново с вестник или с мека кърпа да избършете  стъклата с този разтвор.

За да придадете блясък на прозорците си, можете да използвате и разтвор от литър вода и една кафена чаша амоняк, към които можете да добавите и малко количество спирт. След това напръскайте стъклата с него и ги забършете отново  с помощта на  мека кърпа или хартия.

Друг продукт, който нашите баби са използвали за измиване на прозорците това е йод, разтворен във вода, като пропорциите тук са два литра вода и 50мл йод. Тази смес почиства  до блясък и най-упоритите петна по стъклата .

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес