Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Трикове за красива кожа през лятото

21 юли 2021, 23:25 часа

Всички обичаме да демонстрираме красива кожа през лятото: дъбена, сатенена, хидратирана ... и здрава. Защото, въпреки че слънцето е съюзник на нашето здраве както физическо, така и психическо, но също така е вярно, че радиацията и по-специално УВ лъчите или ултравиолетовите лъчи могат да навредят на кожата ни. 

Искате ли да получите този идеален тен, без да рискувате кожата си? Ами продължете да четете...

Защо получаваме кафява кожа?

Меланинът е пигмент, произведен от меланоцити, клетки, които се намират в епидермиса. И не е нищо повече от защита на нашето тяло за да защитим не само кожата, но и косата от въздействието на УВ слънчевите лъчи.

Меланинът се натрупва около кожните клетки, за да ги предпази от възможни мутации които УВ лъчите могат да причинят. 

Виждате ли, да имате красива кожа през лятото с онзи скъпоценен златист цвят който обичате и който ви облагодетелства толкова, не е нито повече нито по-малко от защита. 

За да получите идеален тен, не е нужно да се слънчеви бани всеки ден. Всъщност тенът ви ще бъде по-интензивен и красив, ако редувате слънчевите сесии. Защо? Защото е доказано, че меланоцитите отнемат 48-часов цикъл, за да генерират меланин. 

Основни съвети, които трябва да знаете:

- Избягвайте най-суровите слънчеви часове, тоест не се излагайте между 11:00 и 16:00, когато УВ лъчите удрят най-силно. (Също така, когато е най-горещо)

- Ексфолирайте кожата си веднъж седмично. Какво извличаме от това? Ние оксидираме клетките на нашата кожа с кислород, помагаме им да се регенерират и подобряват микроциркулацията, като по този начин ги поддържат по-активни и продуктивни. Също така предотвратяваме тяхното стареене. 

- Опитайте се да ядете храни богати на каротини - естествено вещество, намиращо се в много храни, които буквално „правят“ меланин. Най-известни са морковите, но доматите, тиквата, броколите, мангото и папаята също съдържат много каротини. 

- Не забравяйте да подновите прилагането на защитния крем. Всички го правим, нали? Обличаме протектора докато стигнем до плажа, но след това се къпем и не го слагаме отново, оставяйки кожата незащитена. 

- Носенето на перфектен загар  не означава прекарване на часове и часове на слънце. С час и половина или два най-много експозиция е достатъчно.

- Изсушете се добре след всяко къпане . Водните капчици са микролупи, които умножават ефекта на УВ лъчите върху кожата. Избършете се с мека кърпа, особено върху лицето, деколтето и раменете.

Следвайте тези съвети и се насладете на перфектен тен и здрава кожа в пълен баланс.

Анита Найденова
Анита Найденова Отговорен редактор
Новините днес