Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Този орган старее най-бързо. Не, това не е кожата

18 март 2022, 09:50 часа

Нашите органи стареят с различна скорост, независимо от цялостното ни здраве. В същото време съществува пряка връзка между възрастта и здравето на черва и бъбреците. Това оказва изследване на учени от Геномния институт в Пекин.

Изследователи от Китай стигат до извода, че биологичната възраст на човешките органи варира значително в едно и също тяло. С други думи, органите ни стареят с различна скорост. И тази разлика може да бъде значителна. Това означава, че концепцията за биологична възраст до голяма степен се основава на фалшиви предпоставки.

Тези храни ще забавят значително процесите на стареене в тялото

Авторите на изследването изхождат от идеята, че стресът, нивото на физическа активност и други фактори от начина на живот могат или да забавят, или да ускорят биологичното стареене.

Като цяло възрастта на човек се приема като индикатор за цялостното състояние на тялото. Въпреки че изследователите настояват различните части от него да се характеризират по различен начин, спрямо истинската им възраст.

Хранителен навик №1 за забавяне на стареенето

Органът в човешкото тяло, който старее най-бързо

В проучването са участвали повече от 4000 души на възраст от 20 до 45 години. Всеки доброволец е бил подложен на кръвни изследвания, изследвания на изпражненията и прегледи за оценка на състоянието на кожата му.

Използвайки събраната информация, изследователите правят заключения относно възрастта на бъбреците, сърцето, черния дроб, половите хормони, състоянието на кожата и червата на всеки един от участниците в експеримента.

Можете сами да спрете стареенето по естествен начин, ето как

Учените също така определят възрастта на всички тези хора спрямо тяхното физическо, имунно и геномно здраве.

Резултатите са разделени на 9 категории, описващи здравето на различни телесни системи. В случая са взети под внимание биомаркерите от кръвта и изпражненията.

Най-значимата корелация е установена между половите хормони и възрастта на бъбреците. Освен това тези хормони са свързани с имунната система.

Можем ли да предотвратим стареенето на кожата по лицето?

Установена е и връзката между състоянието на имунната система и възрастта на бъбреците. Учените стигат до извода, че именно бъбреците стареят най-бързо и възрастта им често не отговаря на биологичната възраст на индивида. 

Важно: Статията е с информативна цел и не може да замести консултацията с лекар или със съответния специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес