Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това са местата по тялото, които трябва да се мият всеки ден

10 октомври 2023, 11:22 часа

Ежедневното миене на тялото е основен аспект на личната хигиена и включва почистване на различни зони, за да се поддържа добро здраве и да се предотврати натрупването на мръсотия, бактерии и миризма. Макар че цялото тяло заслужава внимание, има конкретни места, които трябва да са приоритет при ежедневното миене:

Лице: Лицето ни е изложено на замърсители от околната среда и постоянно произвежда масла и пот. Ежедневното му измиване с мек почистващ продукт помага за отстраняване на мръсотията и излишната мазнина, като предотвратява появата на акне и поддържа здрава кожа.

Ръце: Ръцете влизат в контакт с безброй повърхности и лесно могат да пренесат микроби върху лицето и устата ни. Честото миене на ръцете със сапун и вода е от решаващо значение за предотвратяване на разпространението на болести и поддържане на цялостна хигиена.

Подмишници: Подмишниците са склонни към изпотяване, което може да доведе до неприятна телесна миризма. Редовното миене със сапун помага за премахването на бактериите и потта, като ви поддържа свежи.

Слабини: Слабините са друга област, склонна към изпотяване и неприятна миризма. Редовното почистване със сапун помага да се предотврати свръхрастежът на бактерии и намалява риска от кожни инфекции.

Учените предупредиха за огромни грешки, които правим, относно личната си хигиена - някои от тях са доста сериозни

Генитална област: Правилната хигиена в областта на гениталиите е от съществено значение за предотвратяване на инфекции и поддържане на цялостното здраве. Обикновено е достатъчно ежедневното миене с вода, като се избягват агресивни сапуни, които могат да нарушат естествения баланс на областта.

Крака: Краката често са затворени в обувки и чорапи, което създава топла и влажна среда, идеална за развитието на гъбички и бактерии. Ежедневното миене помага за предотвратяване на неприятната миризма на краката и гъбични инфекции като атлетично стъпало.

Уста: Хигиената на устната кухина е от решаващо значение за цялостното здраве. Миенето на зъбите два пъти дневно и почистването на езика помагат за отстраняване на хранителните частици и за предотвратяване на стоматологични проблеми.

Коса: Въпреки че не е необходимо да миете косата си ежедневно, редовното миене помага за отстраняване на замърсяванията, излишното омазняване и натрупването на продукти. Честотата на миене на косата зависи от типа коса и личните предпочитания.

Шия и кожа зад ушите: В тези области могат да се натрупват пот и мръсотия, което води до дискомфорт и потенциални кожни проблеми. Редовното почистване осигурява цялостна хигиена.

Гърба: Макар че гърбът не е толкова открит, колкото предната част на тялото, той все пак може да натрупва пот и мазнини. Редовното миене на гърба помага за предотвратяване на акне и поддържане на здравето на кожата.

Нокти: Поддържането на ноктите чисти е важно, за да се предотврати натрупването на мръсотия и бактерии. Редовното подрязване и почистване на кожата под ноктите може да помогне за поддържане на добра хигиена на ноктите.

Кои важни хигиенни навици пропускат всички?

Уши: Почистването на външната част на ушите с нежна, влажна кърпа може да помогне за премахването на восъка и замърсяванията. Избягвайте да поставяте предмети в ушния канал, за да предотвратите нараняване.

Важно е да се отбележи, че индивидуалните хигиенни нужди могат да варират в зависимост от фактори като ниво на активност, климат и лични предпочитания. Въпреки че ежедневното миене на тези ключови зони е препоръчително, също толкова важно е да се използват меки сапуни с балансирано рН и да се избягва прекаленото миене, тъй като прекомерното почистване може да лиши кожата от естествените ѝ масла, което води до изсушаване и раздразнение.

Освен това винаги се подсушавайте след измиване, за да предотвратите проблеми с кожата, свързани с триенето. Поддържането на ежедневна хигиена гарантира, че не само ще изглеждате и ще се чувствате по най-добрия начин, но и ще допринесе за цялостното ви здраве и благополучие.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес