Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това е най-доброто куче пазач – пази от бебе до баба

24 февруари 2023, 17:00 часа

Кучетата пазачи са си спечелили репутацията на злобни и опасни, което е абсолютно погрешно, тъй като сред тях са породи, предани към семейството, възприели го като част от своята „глутница“ и готови на всичко, за да го защитят, но при нужда – когато надушат опасността. Американският киноложки клуб напомня, че най-добрите кучета пазачи са предани, смели и знаят кога е време да се преборят с натрапник, но това не означава, че са злобни животни и биха наранили приятелите ви, дошли на гости например. При правилно обучение и възпитание кучетата пазачи, интелигентни, интуитивни и умни по природа, ще оценят правилно ситуацията и ще реагират само при нужда.

Сред кучетата пазачи има и породи, подходящи за отглеждане на двора с цел опазване на имота, вилата, градината, селскостопанските животни, както и такива, които следва да отглеждате единствено в дома си и са подходящи за пазачи на членовете на семейството. Ако сте решили, че се нуждаете от добър и верен четириног приятел и се колебаете кое е най-доброто куче пазач, което да направите част от семейството си, първо следва да определите какво ще пази кучето – хора, имущество, стока, други животни, вила или отдалечен имот. В зависимост от това ще направите и избора си, тъй като най-доброто куче пазач за стадото ви или за детето ви ще бъде различно.

Кога се храни кучето - преди или след разходка?

Най-доброто куче пазач за вилата, градината, имуществото и стопанството

-          Австралийска овчарка

Интелигентна и смела порода, която е изключително подходяща за куче-пастир с цел помощ на животновъдите, отглеждащи стада животни. Овчарката се разбира чудесно с деца, което прави тази порода не само най-доброто куче пазач за вилата и селското стопанство, но и подходящо за отглеждане в семейна среда.

-          Булмастиф

Кръстоска между булдог и мастиф, тази мускулеста порода с внушителни размери е най-доброто куче пазач за двора, но ако същият е ограден във високи стени. Пази имуществото и трудно допуска посетители – и хора, и животни. Избирайки булмастиф за вашето куче-пазач, осигурявате сигурността на дома и двора си, но внимавайте да няма достъп извън тях.

-          Кавказка овчарка

Ако в семейството ви има и деца, и други животни, а се нуждаете от куче-пазач, кавказките овчарки са идеален вариант, защото са любящи и внимателни около хора, които познават и на които имат доверие, а в същото време са най-доброто куче пазач и за имота, и за хората.

Кое е най-опасното куче в света – не му попадайте в лапите

Най-доброто куче пазач за семейството и дома

-          Немска овчарка

Още една овчарка намира място в класацията най-доброто куче пазач – немската. Породата е позната подходяща за помощ на обществото, тъй като немските овчарки са често използвани като полицейски кучета. Тези кучета обаче са идеални и ако искате да защитите семейството си – разбират се идеално с хора на всяка възраст и не срещат трудност да определят кога техните стопани се нуждаят от помощ и защита.

-          Стафордширски бултериер

Нуждаете се от куче пазач за семейството си, но нямате къща с двор, а само скромен апартамент? Проблемът с размера лесно се решава с избор на Стафордширски бултериер за домашно куче пазач. С по-скромните си размери, но силно, мускулесто тяло, бързина и остър ум, те лесно се отглеждат в апартамент, но са толкова добри пазачи, колкото и големите породи. Пълни са с енергия, което ги прави и чудесен приятел на най-малките и кипящи от енергия в семейството – децата.

 

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес