Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Това е Баз - кучето, което надушва смъртоносна болест при пчелите

27 април 2014, 16:07 часа

Баз е лабрадор и стопанинът му го тренира да надушва смъртоносна болест, която покосява цели кошери с пчели в Австралия.

За целта обаче Баз е трябвало да бъде оборудван с този специален костюм, за да не бъде нажилен от пчелите.

Пчеларят Джош Кенет е от Южна Австралия и е решил да обучи Баз в надушването на опасната болест известна като Американски гнилец.

Тази опасна болест се предизвиква се от Bacillus larvae. Бацилът е слабо устойчив, но спорите му са извънредно устойчиви.

Първоизточник на заразата са остатъците от труповете на умрели пчелни ларви. Всичко, което е полепнало по тези остатъци, става вторичен източник и средство за пренасяне на спорите до запасите с мед, а с него и до пчелните личинки. Източник на зараза са и замърсеният инвентар, с който се работи при прегледите.

Костюмът на Баз не се продава и за целта на Джош му е коствало доста усилия, докато го направи и да е точно по мярка на лабрадора му.

"Нямах друго решение одвен да пригодя и обуча Баз да надушва опасната зараза, за да мога да я контролирам", разказва Джош.

"Разбрах, че Баз може да надуши заразата и с негова помощ ще можем да спасим хиляди от нашите пчели, но също така осъзнах, че те веднага започват да го жилят. Така започнах да правя този костюм, който да успее да го предпази от жилата на пчелите".

 

 

Петър Бонев
Петър Бонев Отговорен редактор
Новините днес