Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Топ 8 на най-добрите места за почивка в България през лятото

28 юни 2023, 20:50 часа

Представата за превъзходна лятна почивка е различна за всички ни, което е очаквано и нормално, като се имат предвид индивидуалните предпочитания и интереси. Едни отпускари разбират под превъзходна почивка катеренето на върхове, покрити от вечни ледове, други мързелуването върху горещия пясък с книга в ръка, трети зелените гърди на планината, четвърти вечерите, прекарани на село с роднините и приятелите, пети екскурзиите, обхващащи няколко града.

Предпочитанията са различни – от морските дълбини до най-високите точки на света, от шумните и претъпкани комерсиални курорти и хотели с 5 звезди до споделянето на тишината на нощите само със звездите и спането в каравана или на палатка. Индивидуалният вкус прави трудно определянето на най-добрите места за почивка в България, конкретизирайки градове и села, но все пак можем да ви разходим до няколко интересни и причудливи местенца, които са нестандартни, уникални и със сигурност ще ви очароват независимо какво очаквате от лятната си почивка и какви са личните ви предпочитания.

Топ 8 на най-добрите места за почивка в България

1.       Страната на приказките

Мечтаете ли за лято толкова различно и вълшебно, сякаш сте попаднали в страната на приказките? Има кътче от страната ни, което предлага настаняване в къщички, приличащи на избягали от вълшебна приказка. То е уникално и различно, няма да срещнете друго подобно у нас. „Омая“ е страната на приказките, която ще ви омая безспорно и наистина.

Всяко кътче тук е като оживяла история от детска книжка – от странния вид на къщичките през уникалното обзавеждане, откраднато от рисунките в книжките за най-малките, до езерата и чудната планина – всичко в Омая изглежда нереално, но е напълно истинско. Намира се близо до Гоце Делчев, село Гайтаниново и ви предлага приказни мигове в една от къщичките, изградени от камък, глина и дърво, с причудливи форми.

Коя ще изберете – тази с тунелите, къщата на дърво, къщата във въздуха, езерната къща или? Какъвто и да е изборът ви, ще се завърнете заредени с енергия, преродени буквално и открили в себе си онази позабравена частичка от детето и детството, която ни прави толкова истински.

2.       Хидропарк

Предпочитате лукс, съчетан с уникално езеро и екзотични живописни пейзажи? Хидропаркът близо до София определено намира заслужено място сред топ 8 на най-добрите места за почивка в България. Къщите са изградени от естествени материали, приличат на мелници и са обзаведени толкова луксозно и разкошно, че могат да задоволят и най-капризния вкус. Поредното място в България, което ярко изпъква и се отличава от стандартното хотелско настаняване.

Как правилно да планираме следващото си пътуване

3.       Косово – миналото оживява

Мечтаете за вековни борови гори, тиклени покриви, чиито сиви оттенъци се сливат с небето и тъмнеят на фона на пухкавите облаци, които сякаш ще докоснат? Косово е пътуване назад във времето, село-архитектурен резерват, в което всяко кътче е история и има своите истории за разказване и съпреживяване. Тишина, спокойствие, живописни пейзажи, райска красота и всички удобства високо в планината, но само на няколко километра от централния път, водещ от Пловдив към Смолян. Място-магия, което си заслужава.

4.       Флинстоун и каменната ера

Сред топ 8 на най-добрите места за почивка в България място според нас има и друга нестандартна къща за лятна отмора, направена само от кал и изглеждаща сякаш е копие на дом, избягал от детското филмче Семейство Флинстоун. Бонус е, че тази глинена къща, макар да прилича на дом от каменната ера, предлага всички съвременни удобства за настаняване и се намира на място не по-малко чудно от нея – Лещен – селище магия, в което ще преоткриете себе си и страната ни.

5.       Морски курорти

Тук няма да конкретизираме място, морето е класика през лятото и е едно от най-добрите места за почивка в България. Може да избирате между огромни хотели, издигнати буквално върху пясъка или отдалечени от цивилизацията вили с достъп до диви неохраняеми плажове, между големите градове и скътаните селца, между къмпингите и лукса – всеки ще открие своето място, за да преживее своето лято.

6.       СПА удоволствия

Трудно можем да посочим само едно-единствено най-добро място в България с минерални извори. Изборът отново е богат – от малки селца в планината до областни градове и луксозни хотели. За нас най-интересни са къщите, изникнали в езеро и с минерални басейни близо до Гоце Делчев , както и замъкът с каменните минерални басейни в сърцето на Западните Родопи, но вие може да имате и различни предпочитания. Каквито и да са те, СПА ваканцията ще ви освежи, ще въздейства позитивно на душата и тялото ви и ще ви помогне да се върнете на работа по-здрави.

Най-търсените дестинации за пътуване през 2023 г.

7.       Риболов и водно огледало – язовирите и езерата

Фаворитът ни тук е Широка поляна – място, което е магическо и друга дума не му подхожда освен приказно представление за сетивата, място, на което небето и язовирът се сливат в едно цяло, а вие се наслаждавате на този вълшебен природен спектакъл. Дори да се спрете на друг язовир, отговарящ на вашия вкус и изисквания за настаняване, възможностите за активна почивка, спорт, съприкосновение с природата, тишината и спокойствието няма как да не ви зарадват.

8.       Планината – магията на България

България е планинска страна. Толкова много и различни са планините ни и местата за настаняване в планината, че трудно можем да назовем най-доброто място. Може да избирате между луксозни хотели, предлагащи голф, скътани скромни хижи, в които хижарят ще ви събуди с билков чай, набран от планината, високи чукари или зелени ливади, град, село или някъде из дебрите на дивата планина. Планината независимо коя е едно от най-добрите места за почивка в България през лятото. Тя лекува, тя е онова райско кътче на земята, от което ще се върнете преродени и отново цели, където и да ви отведе лятото в планината.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес