Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Топ 5 неща, които да видите във Варна

04 октомври 2023, 12:22 часа

Варна, морето, сините вълни...Всички знаят тази песен, но колко от вас скоро са посещавали третия по големина град в България? Дори извън туристическия сезон Морската столица на България има какво да ви предложи. В тази статия ще разгледаме пет забележителности, които може да разгледате при следващото си посещение във Варна:

Морската градина

Морската градина е голям парк, който се простира по крайбрежието на Черно море. Това е популярно място както за местните жители, така и за туристите да се отпуснат и да се насладят на гледките. Паркът разполага с множество алеи за разходка, цветни градини и фонтани. Има и няколко кафенета и ресторанти, където можете да хапнете, докато се наслаждавате на пейзажа.

Къде се намира най-голямото пристанище в България – Варна или Бургас?

Варненски археологически музей

Археологическият музей във Варна е задължителна дестинация за любителите на историята. Той е един от най-големите музеи в България и съдържа над 100 000 артефакта. Колекцията на музея включва предмети от праисторическия, античния и средновековния период. Посетителите могат да видят древна керамика, бижута и оръжия, както и мозайки и скулптури.

Римските терми

Римските терми са впечатляващ исторически обект, разположен в сърцето на Варна. Самите терми датират от 2-ри век сл. н. е. и са били използвани от римските жители на града. Посетителите могат да разгледат руините на баните и да научат повече за историята на това древно място.

Кое е най-старото име на Варна?

Катедралата "Успение Богородично"

Катедралата "Успение Богородично" е зашеметяваща православна църква, разположена в центъра на града. Катедралата е построена през 19 век и се отличава с красиви фрески и стенописи. Посетителите могат да присъстват на службите или просто да се любуват на архитектурата на тази впечатляваща църква.

Аладжа манастир

Аладжа манастир е уникална дестинация, разположена в непосредствена близост до Варна. Манастирът е изсечен във варовикова скала през 12 век и е бил използван от православни монаси в продължение на векове. Посетителите могат да разгледат подобния на пещера манастир и да научат повече за историята на това завладяващо място.

Иван Иванов
Иван Иванов Отговорен редактор
Новините днес