Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Топ 5 на правилата как да се предпазим от кърлежи

15 април 2024, 13:11 часа

Активният сезон на кърлежите вече е започнал и първите жертви на ухапвания от тези членестоноги се обръщат към лекарите. Кърлежите са разпространени в почти цялата страна, като много от тях са преносители на опасни вирусни и бактериални инфекции - кърлежов енцефалит, лаймска болест (борелиоза), рикетсиоза. Специалистите назоваха пет основни правила, които ще ви помогнат да избегнете ухапвания от кърлежи и напомниха какво да правите, ако ви ухапе кърлеж.

Кърлежите могат да живеят на всяко място, където има растения и животни, включително кучета и дребни гризачи. Следователно, можете да срещнете кърлеж както в природата, така и в градска среда.

Как да се предпазим от кърлежи?

Тези пет правила ще помогнат за намаляване на риска от ухапване от кърлежи:

·       Подходящите дрехи: затворени, обикновени, за предпочитане светли цветове - това улеснява откриването на кърлеж върху тях.

·       Напълно оборудвани: Пъхнете ризата си в панталоните и панталоните в чорапите, за да затрудните кърлежите да достигнат до незащитена кожа.

·       Затворени обувки – целта е все същата, да не пропълзяват кърлежи под чорапи и дрехи.

·       Използване на репеленти – преди да излезете сред природата, третирайте с тях дрехите си, особено панталоните и обувките.

·       Не забравяйте за самопрегледите - оглеждайте себе си и спътниците си, докато се разхождате, за да не пропуснете кърлеж. А когато се приберете у дома, направете обстоен преглед след събличане - обърнете специално внимание на долната част на гърба, подмишниците, шията и скалпа и областта на слабините.

Как да разпознаем кърлежа и неговите ухапвания?

Ако все пак ви налази кърлеж, не го пипайте с голи ръце и не се опитвайте да го смачкате. А ако кърлежът е успял да се закрепи, не се опитвайте да го отстраните сами, тъй като може да останат части от устния му апарат в кожата.

Най-добре е да се консултирате с лекар възможно най-бързо: той безопасно ще премахне кърлежа и ще назначи необходимите изследвания и, ако е необходимо, превантивни мерки.

Не се самолекувайте: повечето инфекции, предавани от кърлежи, се лекуват само със специфична терапия, избрана от лекар, предупреждават от МЗ.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес