Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Топ 10 на най-консумираните напитки в света

17 януари 2022, 19:20 часа

Ето кои са 10-те най-консумирани напитки в света според проучване на Besttoppers, публикувано през февруари 2021:

10. ПОРТОКАЛОВ СОК
Портокаловият сок се приготвя от екстракт от портокали. Богат е на витамин С и милиони хора по света го консумират в огромни количества. Съдържа повече витамин С от газираните напитки и повече естествена захар. 

9. МЛЯКО
Средният американец пие по около 80 литра мляко на година. Вместо сода американците предпочитат мляко. Освен това млякото се рекламира като по-здравословна алтернатива за учениците. Млякото е богато на здравословни хранителни вещества като калций, фосфор, витамин В, калий и витамин D. Млякото е чудесен източник на протеини. Приемането на мляко и млечни продукти помага за избягване на остеопороза, ставни проблеми и помага за поддържане на теглото. 

8. КОКА-КОЛА
Кока-кола предлага стотици марки, сред които плодов сок, газирани и други напитки. Това е газирана безалкохолна напитка, която се продава широко в ресторанти, магазини, автомати. Всеки ден по света се продават около 1,9 милиарда продукти на Кока-Кола по света. Само в две страни продажбата ѝ е забранена - Куба и Северна Корея. 

7. ВИНО
Виното е алкохолна напитка, произведена от ферментирало грозде. Вино се пие от дълбока древност и играе важна роля в религията. Червеното вино се свързва с кръв в Древен Египет, гърци и римляни го използват при Вакханалия. В християнската и юдейската религия хляб и вино са символ на топлината и кръвта на Христос.

6. ВОДКА
Водката се произвежда основно от вода и етилов спирт. Водката се приема за основна алкохолна напитка главно в Източна Европа и в САЩ. Много популярни са ароматизираните видове водки, напр. ябълка и ягода, които са по-приятни и популярни сред младежите. Водката се използва и като естествен дезинфектант, защото бързо убива многобройните микроби и бактерии, почиства рани.

5. ЕНЕРГИЙНИ НАПИТКИ
Енергийната напитка е вид питие, което съдържа стимулиращи вещества, най-вече кофеин, за които се вярва, че осигуряват физическа и психическа сила. Напитката съдържа захар, други подсладители, билкови екстракти, таурин и аминокиселини.

4. СУПА
Супата не е точно напитка, а по-скоро течна храна. Състои се от вода и други продукти, сред които зеленчуци и месо. Напоследък идеята за здравословно хранене става все по-популярна и все повече хора предпочитат да консумират супа пред други ястия. Най-популярни в света са пилешка, зеленчукова, телешка, доматена супа, гаспачо.

3. БИРА
Бирата е третата най-консумирана напитка в света и една от най-старите алкохолни напитки. Традиционно бирата се произвежда чрез варене и ферментация на нишесте, което се получава от малцов ечемик, ръж, царевица, овес, пшеница, др. Ароматизира се с хмел, който придава горчивия вкус и действа като естествен консервант.

2. КАФЕ
Мислим си, че едва ли има човек по света, който може да си представи началото на деня без чаша ароматно и горещо кафе. Кафето се произвежда от печени кафени зърна, които се добиват чрез семената на кафено дърво. Около 85% от възрастните по света консумират кафе. Кафените зърна съдържат кофеин, който има стимулиращо действие над хората, тъмен цвят, горчив и леко кисел вкус. Кафето се сервира по много различни начини, сред които най-популярни са еспресо, турско кафе, капучино, фрапе, айс кафе, кафе лате и много други. За да се омекоти горчивия вкус, често се добавя мляко, захар, сметана, подсладители.

1. ЧАЙ
Може би не е учудващо, че най-популярната и консумирана напитка в света е чаят. Познаваме черен, зелен, жълт, бял чай, пу-ер, оолонг. Всички тези видове чай произхождат от листата на дървото Камелия Синенсис, известно още като чаено дърво. Чаеното дърво идва от Източна Азия, предполага се от Северен Минамар и югозападната граница на Китай. Чай се пие с медицински цели, за събуждане сутрин, за медитация. Пиенете на чай в много култури е истински ритуал. Днес с името “чай” ние наричаме и много популярни отвари и запарки от билки, които не се произвеждат от листа от чаено дърво, а от билки.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес