Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Точният момент: Как и кога се берат дините

08 август 2024, 14:11 часа

Ако отглеждате свои собствени дини (или ги избирате на пазара), вие оценявате значението на брането им в пикова зрялост. Напълно узрелите дини развиват сладост, вкус, цвят и текстура върху лозата. Научете какво да търсите, за да улучите най-доброто време за прибиране.

Още: Сирената, които МОЖЕТЕ да замразите и тези, които не трябва

Няма нищо по-добро от охладен резен диня, който да съживи летния следобед. Сочната диня е пълна със сладък, освежаващ вкус, витамини и антиоксиданти, но трябва да се набере в точното време, за да се осигури подходяща зрялост.

С няколко прости съвета можете да разберете най-доброто време за прибиране на реколтата от дини в конкретния период от време за първокласна сладост. Тук ще проучим какво да търсим при перфектната селекция, как да определим зрелостта и начините за запазването й.

Време за прибиране на реколтата

Има точен момент за прибиране на дини с максимален вкус и възхитителна текстура. Докато някои плодове продължават да зреят след бране, дините узряват на лозата. Те няма да продължат да развиват вкус или да увеличат захарите след прибиране на реколтата.

Важно е да ги берете узрели и готови за оптимално качество. Предимството е, че плодовете, които не продължават да зреят, обикновено имат по-дълъг срок на годност.

Да знаете кога да берете

Кога да се бере зависи от няколко ключови характеристики. Основните характеристики са цвят, качества на стъблото и звук или фактор „тупване“.

  • Цвят

Най-добрият показател за зрялост е цветът. Потърсете цвета на „петната на земята“, корема или долната страна, където динята докосва земята. Когато узрее, това петно преминава от зеленикаво-бяло към жълто или кремаво бяло. Изборът на пожълтяващ плод може да е нелогичен, но това е най-видимият признак за зрялост.

При тъмнозелените и раираните дини земното петно ще бъде наситено до маслено жълто. При сортовете със светлозелена кора петното ще бъде светло жълто. Въпреки това, ако вашите дини висят и не лежат на почвата, те няма да имат земно петно.

Тази разлика в петната на почвата е ясна сред тъмнозелените сортове, но по-малко при плодовете със светлозелена кора. Използвайте цветния тест в комбинация с други характеристики на зреене.

Блестящата кора също може да загуби своя блясък. Кожицата става по-матова и груба, когато динята узрее.

  • Стъбло

Зрелите, готови за прибиране на реколтата дини имат кафяво изсъхнало стъбло или „косичка“, което ги свързва с основната лоза. Това покафеняване показва, че плодът е зрял.

С уговорката, че някои сортове представят кафяви пипала, преди да се развият напълно. Стъблата могат да покафенеят седем до десет дни преди зрелостта. Специалните и наследствени сортове включват „Crimson Sweet“, „Sugar Baby“, „Starlight“ и „Yellow Doll“ и др.

Презрелите дини също имат кафяви пипала. Опитайте се да хванете дините, докато стъблата се въртят, и използвайте другите индикатори в тандем.

  • Почукване

Последната оценка за това кога да се бере реколтата е свързана с усещането. Динята трябва да се чувства тежка и може да се напълни в края на цвета. Дебелата кора ще бъде твърда и ще издържи на боцкане с нокът. Плодовете, които „подават” при натиск са твърде меки и може да са презрели.

При почукване трябва да издава „тупкащ“ звук. Това предизвикателство за разпознаване, изисква практика и не винаги е точно. Зрялата диня трябва да звучи кухо и глухо с почукване с пръст. Незрелите дини звучат по-металически с по-висок тон.

Как да изберете

За да берете дините, ги отрежете от основната лоза с остри ножици или нож. Те не достигат до „пълно приплъзване“ или тенденцията да се издърпват лесно от лозата. Подрязването е необходимо, тъй като усукването или издърпването може да нарани основната лоза. Когато режете, оставете 5 сантиметра от стеблото, прикрепено към динята.

Проверете за меки петна, гниене, натъртвания или щети от вредители и изхвърлете тези, които не са годни. След това приберете готовите за консумация на закрито, за да ги съхранявате.

Съхранение

С перфектно узрели плодове в ръка, решете предпочитания от вас метод за съхранение. Целите дини издържат на стайна температура около една седмица и в хладилник за две до три седмици. Нарежете и охладете резените, за да се освежите.

Големите плодове са чувствителни към етилен, газ, който някои плодове произвеждат по време на процеса на зреене. За да удължите срока им на годност, дръжте ги отделно от пъпеш, домати, банани и ябълки.

Понякога има твърде много дини и твърде малко време, за да им се насладите или раздадете всички.

Замразете бързо плодовете, като отрежете корите и премахнете семената. Нарежете пулпата на парчета. Подредете ги върху покрита с пергамент хартия за печене и ги замразете за няколко часа. Прехвърлете ги в херметически затворен контейнер или торба за фризер, за да замразите партидата.

Още: Запазете аромата: Трикове за дълготрайна свежест на вашите подправки

След като се размрази, текстурата ще се различава от тази на прясно нарязана диня. Ще бъде по-мека (кашеста) и по-малко сладка, но все пак освежаваща. Използвайте я в смутита, каши, гаспачо или като пюре. Блиндирайте плодовете и ги изсипете във формички за лед, за да замръзнат като пюре. Поставете формата в торбичка за фризер, за да запазите.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес