Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тя беше в кулите близнаци, когато сградата се срути върху нея: Оцеля, без да знае в какво ще се превърне животът ѝ

11 септември 2024, 18:24 часа

Преди 23 години един обикновен вторник в Ню Йорк се превръща в дата, която целият свят никога няма да забрави - прочутите кули близнаци се срутват при терористична атака, а Марси Бордърс става символ на ужасното събитие.

Вижте още: Обрат: САЩ се отказаха от споразумението с "мозъка" зад 11 септември

Марси Бордърс малко преди терористичната атака на Ал-Кайда получава работа в Bank of America, чийто офис е на 81-ия етаж на Северната кула на Световния търговски център в Ню Йорк. Противно на съвета на мениджъра си, тя изтичва по улиците на долен Манхатън точно преди някогашният символ на американската власт и богатство да рухне, но в един миг е покрита от главата до петите с останките му, бетон и мраморен прах, за да бъдем точни.

Обезумяла, вкаменена от страх, с отворена уста и без глас, вдървена, полусвита, тя е заснета от Стан Хонда, който се скита из улиците на Ню Йорк на 11 септември и случайно попадна на мястото на една от най-големите катастрофи в света. А изражението ѝ сякаш сублимира цялото страдание, страх, ужас, безпомощност и неосъзнаване на реалността на събитията, присадени едно върху друго с трагични развръзки.

Никой не е мислил, че в 8:46 самолет ще се удари в Северната кула на Световния търговски център, а 16 минути по-късно ще удари Южната кула. Повече от 3000 души трагично загубиха живота си на място, хиляди от тях починаха след това от последствията.

Тогава тя оцелява, но не знае как да се справи с живота, който последва.

"Животът ми се срина с тези кули"

Говорейки пред New York Post през 2011 г., малко след като Осама Бин Ладен беше убит от военноморските сили на САЩ в Пакистан, Бордърс описа как травмата от терора и трагедията са предизвикали десетилетна битка с депресията и наркоманията.

„Сякаш животът ми се срина с тези кули. Беше напълно извън моя контрол. Не работих нито ден почти 10 години и до 2011 г. бях пълна бъркотия. Всеки път, когато виждах самолет, изпадах в паника", казва нещастната Мърси.

Загубено попечителство над децата

Едва след като изгуби попечителството над двете си деца, тя влези в клиника за рехабилитация.

„Започнах да използвам крек, защото не исках да живея“, каза тя тогава.

Тя смята, че ракът е следствие от преживяното на 11 септември

И точно когато изглеждаше, че Бордърс се е възстановила напълно, че си е възвърнала контрола над живота, който се е отдалечил от нея, само четири години по-късно - тя умира от рак на стомаха - болест, която смята, че е причинена от прахта и дима от 11 през септември.

Казвам си: „Това нещо активира ли раковите клетки в мен? И определено го вярвам, защото нямах никакви заболявания. Нямам високо кръвно, висок холестерол, диабет. И как става така, че един здрав човек се събужда един ден и разбира, че е болен от рак?“, попита Бордърс малко преди смъртта си в интервю за „Jersey Journal“.

Последствията от атаката все още се усещат в Ню Йорк

Марси, за съжаление, не беше единствената, която се сблъска със смъртоносни здравословни проблеми. Официалният брой на загиналите от атентатите от 11 септември е 2997, но броят на загиналите всъщност е много по-висок - и расте. Голям е броят на онези, които са загубили живота си през следващите години от множество болести, които имат своите корени в терористични атаки.

Между другото, последствията можеха да се усетят веднага щом кулите паднаха. Членове на всички спешни служби, предимно пожарникари и спешни служби, бяха на място. Всички са вдишали гъст дим и прах, в които има опасни частици.

Вижте още: "Мозъкът" зад 11 септември се съгласи на окончателна присъда

Скоро много от тях започнали да страдат от хронични заболявания, а властите бяха критикувани, че реагират бавно и не разпознават проблема. Дори Агенцията за опазване на околната среда каза на жителите на Ню Йорк, че въздухът около руините е безопасен.

Въпреки това оттогава Ню Йорк не спира да брои нови пациенти с рак и други тежки заболявания, предимно белодробни.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес