Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тиквите ще издържат до лятото, ако направите това

21 септември 2023, 13:08 часа

Само опитните градинари знаят как е правилно да се съхраняват тиквите, така че плодовете да издържат до лятото.

Правилно съхранение на тиквата

В мазето плодовете се поставят върху дървени рафтове с дръжките нагоре. Освен това те не трябва да се допират един до друг. Допълнително можете да поставите под тях слама. Най-добре се съхраняват на изолиран и остъклен балкон. Достатъчно е да ги покриете с плътна кърпа.

Ако ще съхранявате реколтата в апартамента, просто ги поставете близо до балконската врата, където температурата ще е по-ниска, отколкото в стаята.

Замразете ТИКВАТА по този начин, ако искате да й съхраните полезните свойства

Преди съхранение изсушете реколтата на открито под навес или в затворено помещение с добра вентилация. По-добре е да отделите 7-10 дни за това. След това избършете плодовете със суха и чиста кърпа.

За дългосрочно съхранение изберете силни плодове без повреди. Обърнете внимание и на дръжката. Тя трябва да е напълно суха и непокътната. Не е необходимо да я отстранявате - с нея тиквата ще се съхранява по-дълго.

Плодовете могат да се съхраняват доста дълго време, без да загубят своите хранителни свойства. Освен това, колкото по-дълго се съхраняват, толкова по-сладки стават.

Средно срокът им на годност е 3-4 месеца, но може да достигне 6 месеца или повече - до 1 година, в зависимост от сорта. 

Проверявайте състоянието на плодовете редовно, няколко пъти в месеца. Ако забележите вдлъбнатини, драскотини или други дефекти, по-добре е веднага да консумирате тиквата. Друг вариант е да изрежете развалените парчета, да премахнете семките, да разделите пулпата на големи резени, да ги увиете във фолио и да ги поставите в хладилника. В тази форма тиквата може да се остави цял месец.

Друг вариант е замразяването във фризер - измийте плодовете и ги обелете. След това отстранете семената, нарежете пулпата на парчета с желания размер, затворете ги в найлонов плик, фолио или контейнер и ги поставете във фризера.

По желание поставете тиквени семки в пластмасов съд и ги оставете на радиатора да изсъхнат. След 2-3 дни ще са готови за консумация.

Но преди да направите всичко това, уверете се, че плодовете са напълно узрели. Това може да се разбере по няколко признака:

  • твърда кора;
  • суха дръжка със сивкав оттенък;

Може и да почукате тиквата. Фактът, че е узрял, се показва от тъп звук.

Още: Добрите градинари разкриват каква е тайната за чудесна реколта от тикви

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес