Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тези заболявания в тялото могат да се открият чрез очен преглед

04 март 2022, 18:30 часа

Пациентите може да бъдат хванати неподготвени, ако техният лекар зададе необичаен въпрос по време на годишен преглед, но изчерпателният очен преглед не е само за зрението. Той може да предостави информация за цялостното здраве на човек и да служи като ранен индикатор за други състояния, като диабет, което може да доведе до сериозно очно заболяване, като диабетна ретинопатия.

Освен това, ретината или светлочувствителната тъкан в задната част на окото е единственото място в тялото ви, което дава на лекарите изглед отблизо на вашите кръвоносни съдове и нерви, без да е необходимо да се разрязвате.

Диабет

Една от първите улики за диабет тип 2 може да бъде малко количество кървене в ретината, което е симптом на диабетна ретинопатия.

Ако не се лекува, състоянието може да доведе до слепота, но управлението му намалява този риск наполовина. Когато диабетната ретинопатия бъде открита рано, промените в начина на живот, като по-здравословно хранене и загуба на тегло, могат да помогнат за предотвратяване на по-нататъшни увреждания.

Храните, които затрудняват мозъчната дейност

Високо кръвно налягане

Увреждането на кръвоносните съдове, включително отслабването и стесняването на артериите, може да сигнализира за високо кръвно налягане,. Проучванията са открили връзки между сърдечни заболявания и стесняване на малките кръвоносни съдове в ретината. Тези връзки са особено силни при хора без традиционни рискови фактори за сърдечни заболявания.

Множествена склероза

Оптичният неврит - възпалението на зрителния нерв - може да бъде предвестник на множествена склероза (МС), дегенеративно заболяване на нервната система. Оптичният неврит се среща при 75% от пациентите с МС и е първият симптом на заболяването в до 25% от случаите. Пациентите с оптичен неврит често имат замъглено зрение.

Как тялото ви подсказва, че се нуждае от почивка

Ревматоиден артрит

Около 25 процента от пациентите с ревматоиден артрит (RA) имат проблеми с очите; сухото око е най-често срещаното. Друга улика: Ако пациентът има два пристъпа на ирит – болезнено възпаление на ириса или оцветената част – за една година или три на 18 месеца, може да се подозира за ревматоиден артрит. Хората с РА, автоимунно заболяване, което засяга малките стави на ръцете и краката, имат високи нива на възпалителни химикали в кръвта си. Понякога те могат да мигрират към очната ябълка, както и към ставите.

Петя Панова
Петя Панова Отговорен редактор
Новините днес