Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тази нощ се случват чудеса. Вижте защо...

17 ноември 2015, 16:35 часа

През ноември всяка година Земята традиционно преминава през няколко метеорни потока, а най-известният не само от тях, но и в историята на "падащите звезди" са Леонидите. Техният пик ще бъде тази нощ, а за да ги наблюдавате, не ви е необходим телескоп или специално оборудване.

Названието Леониди е дадено на метеорния поток поради това, че неговият радиант – точката, от която изглежда, че излитат метеорите – се намира в съзвездие Лъв (Leo).

Потокът е свързан с кометата 55P/Темпъл-Тътъл. Земята преминава през потока от нейните частици всяка година в продължение на две седмици и тогава при ясно безоблачно време в небето почти от всяка точка на планетата може да се види бързото движение на метеорите.

Кометите се състоят от лед и прах. Всеки път, когато кометата се приближи към Слънцето, ледът се топи и прахът се освобождава. Частиците прах се разпространяват по цялата орбита на кометата и в момента, когато Земята премине през този облак от прах, частиците попадат в атмосферата на Земята, където изгарят в ярка, красива следа. Това явление се нарича метеорен дъжд. Тази година ще могат да се наблюдават до 15 метеора на час, съобщават от Московския планетариум.

В периоди на активност Леонидите са "бомбардирали" земната атмосфера с интензивност повече от 3000 метеора на час и явлението било толкова зрелищно, че на американския континент било увековечено в легендите на индианците и песните на тъмнокожите роби. Най-големият метеорен дъжд бил наблюдаван през 1966 година.

От 2008 г. активността на потока не превишава 99 метеора на час.

Необходимо е да се гледа не към самия радиант, а малко встрани от тази точка. Предварително си отделете около 20 минути за адаптация на очите към тъмнината. Наблюденията извън града ще се радват на повече "уловени звезди", отколкото в градовете.

Ако сте извън града и ви е необходимо осветление за придвижване, най-добре отрано се запасете с "червен фенер". Можете да си го направите сами, като поставите върху обикновения фенер червена хартия.

Астрономите отбелязват, че най-доброто време за наблюдение ще бъде ранната сутрин утре при ясно време.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес