Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тайните за красива кожа на японките, които да приложите у дома

04 януари 2022, 14:50 часа

Японките са известни с перфектната си кожа – гладка, свежа, хидратирана, с равен тен, чиста и без следа от несъвършенства и петна. Древните японски ритуали за постигане на тази красота вече не са тайна. Много от тях може да прилагате и в домашни условия и да се насладите на високата им ефективност и полза. Специално за вас повдигаме завесата на ритуалите на съвременната жена в Япония и ви пожелаваме приятен релакс.

  1. За красотата на кожата си японките разчитат не толкова на готови продукти и маски, колкото на естествени масла. На родния пазар може да намерите богато разнообразие от масла, да откриете подходящото за вас според възрастта, типа кожа и грижата, от която се нуждаете, и да го приложите. Резултатите няма да закъснеят.
  2. Японките дължат красотата на кожата си на и на Azuki – червен боб, безценна съставка от векове в режима им за грижа за кожата. Използват боба като ексфолиант – като го търкат смелен на едри части или по-фин прах по повърхността на кожата на лицето и тялото си, за да се освободят от мъртвите клетки и за да разкрият свежа и гладка кожа без петна и несъвършенства. Японките са използвали този боб в грижата за кожата си и за поддържане на фина фигура още от периода Нара (710-794 г.). Богат е на антиоксиданти и съдържа естествен пенообразуващ агент – сапонин, който почиства кожата и стяга порите.
  3. Част от древните японски ритуали и тайни съставки за красота е маслото от камелия. Прилагайки го върху кожата си, ще я обновите, подпомогнете съхраняването на младостта и ще изгладите фините линии и бръчки.
  4. Оризовите трици са неизменна съставка на японските продукти за красота. Японките ги считат за почти вълшебни и вярват, че те променят кожата им до неузнаваемост. Тези трици са средство за борба със стареенето на кожата и помагат подхранването и обновяването ѝ. Те съдействат за изсветляване на петна от старост или причинени от слънцето, както и като цяло за справяне с щетите, които слънцето е нанесло върху кожата.
  5. Японките почитат витамин С и го прилагат както върху кожата си, така и се стремят да си набавят щедри дози с храната. Използвайки козметика с витамин С, ще уеднаквите тена, ще се освободите от тъмните петна и кръгове, ще озарите кожата и ще подмладите лицето си.
  6. Японките лекуват младежкото акне не с готова козметика, която пресушава кожата, лишава я от жизненост и често оставя петна, а с естествени масла. Предлагаме ви да изпробвате масло от чаено дърво. Нанесено директно върху пъпката, то ще помогне за завяхването ѝ и ще се освободите от акнето лесно и без странични ефекти.
  7. Масажите и… попляскването са част от ритуалите за красота на японките. Масажите подобряват храненето на кожата, кръвообращението и помагат на продуктите да попият и изпълнят предназначението си по-пълноценно. Нанасяйте вашите средства за красота чрез масаж или чрез попляскване, като започнете от шията, брадичката и продължите да потупвате и поплясквате нагоре към челото.
  8. Зеленият чай, доставен под различни форми на кожата и тялото, е неотменна част от японските ритуали за красота. Може да добавите смелени листа към солите си за вана, матча, известна с катехиновите полифеноли, които имат безброй ползи за красотата, към тоника си за лице, да напоите с хладък зелен чай тампони и да ги поставите на клепачите и лицето или просто да пиете по една чаша на ден – каквото и да изберете, ще оставете доволни.

И накрая – бъдете щастливи, красотата идва от душата – така вярват японките. Бъдете и последователни. Процедурите и грижите трябва да бъдат системни, за да имат успех, а не от време на време.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес