Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тайни, които може би не знаеш за водата с лимон

28 ноември 2021, 17:55 часа

Лимоните съдържат калий, витамин С, фибри, няколко минерала, протеини и въглехидрати. Витамин С и биофлавоноидите, съдържащи се в лимона, са много добри за функцията на по-малките кръвоносни съдове.

Поради тази причина трябва да пиете вода с лимон.

1. Отслабване

Според фитнес експерти, можете да изгорите до 100 допълнителни калории на ден, ако винаги пиете вода с лимон.

Лимонената киселина съдържа фибри, които помагат за облекчаване на глада.

2. Предотвратява сърдечносъдови заболявания

Лимоните са с високо съдържание на калий, който има няколко полезни свойства за мускулната и сърдечната функция на нашето тяло. Калият е полезен и за хората, защото понижава кръвното налягане.

Лимонът съдържа и антиоксиданти, които предотвратяват сърдечно-съдовите заболявания, казва диетолози.

3. Укрепва имунната система

Едно нещо, което много от нас със сигурност знаят, е следното: Лимонът помага за предпазване от грип.

Пиенето на топла вода с лимон е класическо решение на старите хора за лечение на грип. Лимонът има антисептични и противовъзпалителни свойства.

4. Ускорява изгарянето на мазнини

Проучванията показват, че пиенето на вода с лимон увеличава количеството изгорени мазнини. Препоръчва се да изстискате лимон в чаша вода или да добавите резен лимон към водата, преди да я изпиете.

5. Предотвратява образуването на камъни в бъбреците

Ако количеството соли в бъбреците ви стане твърде голямо, там могат да се образуват кристали. В най-лошия случай те могат да прераснат в така наречените камъни в бъбреците.

Лимонената киселина помага за предотвратяване образуването на камъни.

Проучванията показват, че 1 децилитър лимонов сок на ден може да е достатъчен, за да предотврати образуването на камъни при хора, които вече имат този проблем.

6. Предпазва от дефицит на желязо

Дефицитът на желязо е доста често срещан и възниква, когато не получавате достатъчно желязо от диетата си. Лимоните съдържат малко желязо, но най-добре помагат за предпазването на тялото ви от дефицит на желязо, като улесняват усвояването на желязото от други храни.

7. Подобрява храносмилането

Лимонът съдържа 10 процента въглехидрати под формата на фибри и захар. Основните фибри в лимона са пектинът, един от въглехидратите, който е установен в проучвания за насърчаване на здравето. Тези въглехидрати помагат на храносмилането да работи по-добре.

Въпреки това, за да се възползвате от ползите от диетичните фибри с лимон, е необходимо да ядете повече дни лимони с обелени кори. Можете също да сварите чаша вода и да нарежете в нея няколко по-големи резена лимон (с кора!) и да я изпиете.

8. Освежава дъха ви

Лошият дъх може да бъде предотвратен и лекуван по много различни начини. Един такъв начин е да ядете лимон. Според специалисти, гаргарата с вода с лимон е един от най-добрите начини да освежите дъха си.

Лимонената киселина дразни слузта в дихателните пътища и по този начин има положителен ефект върху миризмата на дъха.

Колко от вас пият вода с лимон?

 

Анита Найденова
Анита Найденова Отговорен редактор
Новините днес