Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тайната на всички дълголетници: това нещо ще удължи живота ви с 5 години

12 май 2024, 11:13 часа

В съвременния свят има много начини да удължите младостта си (особено ако имате пари). Но самото качество и продължителност на живота са все още само в ръцете на човека. И основният начин да живеете дълго е да поддържате здравословен начин на живот.

До тези изводи стигнаха изследователи от научно списание. Учени от Медицинския факултет на Zhejiang University в Китай и Университета в Единбург в Шотландия взеха данни от повече от 353 000 души и анализираха тяхната генетика, социално-икономически статус, образование, начин на живот и медицинска история. В резултат на това всеки човек получава своя собствена оценка, която се състои от генетичната му предразположеност към болести и доколко здравословен начин на живот води.

В края на изследването (продължило 13 години) учените установили, че здравословният начин на живот намалява риска от смърт с 62%, дори сред тези, които са предразположени към тежки генетични заболявания. Обратно, хората, които са водили нездравословен начин на живот, са имали 78% риск от ранна смърт , дори и да не са имали предразположеност към генетични заболявания.

В допълнение, здравословният начин на живот помогна да се намали влиянието на други фактори, като възраст, финансово състояние и образование. С други думи, образовани и богати млади хора със здрава генетика, но с нездравословен начин на живот, са имали по-висок риск от ранна смърт, отколкото хората на по-висока средна възраст с ниски доходи, недостатъчна квалификация, генетична предразположеност към болести, но здравословен начин на живот.

По отношение на годините, изследванията показват, че хората, които водят здравословен начин на живот, живеят средно 5 години по-дълго от тези, които не го правят.

5 навика за дълголетие, които трябва да придобиете след 45

Какво е здравословен начин на живот - 4 основни компонента

Отказ от лоши навици и зависимости

Алкохолната зависимост разрушава психиката и органите на тялото, никотиновата зависимост води до рак на белия дроб, сърдечни заболявания и хроничен бронхит, хранителната зависимост води до диабет и затлъстяване. Като цяло всяка зависимост е път към психически и физически разстройства.

Физическа дейност

Сутрешен джогинг, йога, упражнения, занимания с треньор във фитнес центъра, плуване, бокс - всякакъв вид спортна дейност в свободното време, която харесвате, ще удължи живота ви. Физическата активност укрепва сърцето, развива издръжливостта и предпазва кръвта от застой и причиняване на разширени вени.

Качествен сън

С популяризирането на здравословния начин на живот мнозина разбраха, че 8-9 часа сън е ключът към активен ден и продуктивна работа. Ако имате твърде много задачи, опитайте да си лягате в 22:00 и да ставате в 6:00 – ще имате същото време на ваше разположение, само че сега тялото ви ще получи необходимия сън до 02:00 сутринта .

Правилното хранене

Основният враг на здравословния начин на живот е изобилието от ултрапреработена храна. Рафтовете на супермаркетите ни предлагат зеленчуци, плодове и зърнени храни за всеки вкус и цвят - но ръката ни все още се протяга към полуфабрикатите. Защо? Просто ни се струва, че приготвянето на замразена пица и хапки е много по-бързо, а тези продукти са и по-евтини.

Но вторият фактор е лесен за опровергаване - да, рибните пръчици са много по-евтини от рибата, но минимално преработената храна ни кара да искаме да ядем по-дълго, защото червата се нуждаят от няколко часа, за да я усвоят. Освен това преработената храна влияе на нашия мозък, създавайки невронна връзка „храна = удоволствие“ . Това води до затлъстяване, компулсивно преяждане, хранителни разстройства и булимия.

Дълголетие - учени разкриха 2 признака при хората над 65 години, които го издават

За да направите диетата си здравословна, спазвайте следните правила:

Избягвайте ултра преработени храни като колбаси, консерви, шоколад и печени продукти, закупени от магазина. Те съдържат консерванти, които водят до сериозни заболявания и също причиняват запек, защото червата ни все още не знаят как да ги усвояват.

Гответе храната на пара или във фурната - така се запазват всички ползи от храната. Ако обичате пържено, яжте го само у дома, а не в ресторантите. Там се готви с повторно използвано олио.

За нормална работа на стомаха закусвайте до един час след събуждане и вечеряйте 4 часа преди лягане.

Добавете колкото е възможно повече фибри към вашата диета - червата се почистват, изпражненията се подобряват и органите не страдат от токсини. Фибрите се съдържат в кафяв ориз, маруля, бобови растения, банани, авокадо, малини, овесени ядки, елда, броколи, кайсии, смокини и ядки.

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес