Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Създадоха кюфте от отгледана в лаборатория плът на мамут

29 март 2023, 03:00 часа

Учени в областта на храните представиха гигантско кюфте, направено от лабораторно отгледана плът на изчезнал вълнест мамут, като заявиха, че протеинът от миналото показва пътя за бъдещите храни. Необичайното кюфте беше показано под стъклена камбанария от базираната в Австралия фирма за култивирано месо Vow в музея на науката NEMO в холандската столица Амстердам. Но то все още не е готово за консумация, тъй като протеинът отпреди хиляди години се нуждае от тестове за безопасност, преди съвременните хора да могат да го консумират, предава БГНЕС.

"Избрахме месо от вълнест мамут, защото той е символ на загубата за природата и е унищожен от климатичните промени", казва Тим Ноаксмит, съосновател на Vow, пред АФП по време на събитието. "Изправени сме пред подобна съдба, ако не правим нещата по различен начин, включително промяна на практики като едромащабното земеделие и начина на хранене", каза Ноаксмит.

Отглеждано в продължение на няколко седмици, месото е "култивирано" от учени, които първи са идентифицирали ДНК последователността за миоглобина на мамута - ключов протеин, който придава вкуса на месото. След като са попълнени някои пропуски в последователността на миоглобина на мамута с помощта на гени от африканския слон - най-близкият жив роднина на мамута, той е вкаран в клетките на овцее с помощта на електрически заряд.

"В момента няма да го ям, защото не сме виждали този протеин от 4000 години", казва Ернст Волветанг от Австралийския институт по биоинженерство към Университета в Куинсланд, който работи с Воу по проекта. "Но след тестовете за безопасност бих бил наистина любопитен да видя какъв е вкусът му", добави ученият.

Учените са пекли бавно гигантската топка във фурна, след което са запекли външната ѝ част с горелка. "Миришеше малко, както когато приготвяме крокодилското си месо", каза Джеймс Райън, главен научен ръководител на Vow.

Кристофър Брайънт, британски експерт по алтернативни протеини, заяви пред АФП, че бъдещите любители на лабораторното месо няма защо да се страхуват от култивирания вариант. "За разлика от конвенционалното месо, което идва от мръсни и непредсказуеми животни, култивираното месо се произвежда с изключителна прецизност в дезинфекцирани съоръжения за производство на храни", каза той. "Поради тази причина култивираното месо не съдържа хранителните патогени, антибиотиците и други замърсители, които често се срещат в месото от естествено отглеждани животни", каза той пред АФП.

Показването на връзката между изменението на климата и бъдещите храни от мамут идва в момент, когато световната консумация на месо почти се е удвоила от началото на 60-те години на миналия век, според данни на Организацията по прехрана и земеделие на ООН. По данни на ФАО световното животновъдство представлява около 14,5 % от глобалните емисии на парникови газове, причинени от човека.

Прогнозите са, че до 2050 г. консумацията на месо ще се увеличи с над 70 %, а учените все повече се насочват към алтернативи, като например меса на растителна основа и месо, отгледано в лаборатория. Самопровъзгласилият се за "неуспял веган" Ноаксмит заяви, че неговият стартъп, базиран в Сидни, няма за цел да спре хората да ядат месо, а да им "даде нещо по-добро" и да ги приобщи към идеята за лабораторно създадени протеини. "Избрахме да направим кюфте от мамут, за да привлечем вниманието към факта, че бъдещето на храната може да бъде по-добро и по-устойчиво", каза той.

Учените в областта на храните заявиха, че компанията Vow, която планира да пусне първия си продукт - лабораторно отгледан японски пъдпъдък в Сингапур до няколко месеца, "се опитва да предефинира какво е култивирано месо". "Вместо да се опитва да нормализира култивираното месо, мамутовото кюфте се опитва да подчертае колко различна е технологията", казва Нийл Стивънс, старши преподавател по технологии и общество в университета в Бирмингам, Централна Англия. "То предполага бъдеще, в което ще ядем месо, което е напълно различно от месото, което ядем днес, направено от видове, с които никога не сме били в директен контакт", каза той.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес