Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съвети за спокойна нощна почивка през лятната жега

14 юли 2023, 21:51 часа

През лятото, когато температурите достигат своя апогей, нощният сън може да бъде наистина предизвикателство. Температурата на въздуха играе ключова роля за качеството на съня - според специалисти оптималният диапазон е между 17 и 19 градуса. Въпреки това, съществуват няколко метода, които могат да помогнат дори и при най-непоносимата жега.

Началото на нощната рутина може да бъде поставено с прохладен душ. Това не само ще ви освежи и ще намали температурата на тялото ви, но също така ще премахне излишните пот и мазнини, натрупани по кожата ви през деня.

Лекар разкри 3 лесни начина за бързо заспиване при безсъние

Съветваме ви да разгледате възможността да спите без дрехи, ако това ви е комфортно. Ако тази идея не ви харесва, опитайте да използвате пижами или нощници, изработени от 100% памук - те ще позволят на кожата ви да диша и ще предотвратят допълнително потене.

Подпомагането на добрата вентилация в стаята, в която спите, е още един ефективен начин да се справите с жегата. За да го постигнете, оставете вратата на спалнята си отворена и включете вентилатор, ако имате наличен.

Вечерното меню също играе роля в качеството на съня. Предпочитайте по-лека храна, която ще бъде лесно смилаема от организма ви. Това ще спомогне за усещане на комфорт и спокойствие.

Лекар разкри най-лесния начин за бързо заспиване - необходими са само 5 минути

Последно, но не по важност, е поддържането на хидратация чрез консумация на студена вода или други прохладни напитки. Избягвайте кафе и алкохол преди лягане, тъй като те могат да ви затруднят да заспите.

В допълнение към всичко гореизброено, можете да опитате да намалите слънчевата светлина, попадаща през деня в апартамента ви, като използвате щори или завеси със слънцезащитно покритие. Това би трябвало да допринесе за допълнително намаляване на вътрешната температура.

Ако прилагате тези съвети, спането ви през лятото може да стане по-приятно и освежаващо, независимо от високите температури. Не забравяйте, важно е да се грижите за себе си и да поддържате комфортни условия за сън, за да можете да се насладите на пълноценно лято.

Мария Борисова
Мария Борисова Отговорен редактор
Новините днес