Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съвети за малкото жилище

04 май 2021, 17:21 часа

Икономическата криза в България и ниските нива на заплащане доведоха до нарастване на интереса към малките жилища, чиято цена е по-ниска. Обитаването на малко жилище има своите предимства – по-ниски сметки и данъци, по-лесно почистване и поддържане, по-малко мебели и необходимост от средства за закупуването или подмяната им, но има и очевиден недостатък – недостигът на място. С нашите лесни съвети за малко жилище ще спечелите пространство и ще ви е комфортно и уютно, имайки място за всичко.

1. Изхвърлете ненужното. Създайте си навик често да преглеждате шкафовете и рафтовете за ненужни вещи – остаряла козметика, стари списания, касовите бележки от покупки за домакинството. Изхвърлянето им ще отвори място да прибирате наистина ценното и то да не създава безпорядък, отнемайки от пространството и в без това малките стаи. Старите, но запазени дрехи, които няма да носите, раздайте. Ще зарадвате някого и ще освободите място в гардероба за новите попълнения.

2. Огледална стена ще придаде простор на жилището, правейки стаята много по-голяма. Същото се отнася и за фототапетите с дизайн, придаващ дълбочина.

3. Избирайте по-малки мебели и предпочитайте тези с вградени шкафове. Избягвайте тежките и масивни, ако площта на жилището е малка. Предпочитайте модулни решения, оставете масата стъклена или прозрачна. Това не само ще спести място, но ще направи и визията на дома ви по-добра.  Ако под дивана ви има място за завивките или багаж – идеално.

4.  Снабдете се с високи етажерки, които да оползотворят мястото във височина.

5. Възползвайте се от пространството в ъглите – от шкафове до ъглов диван. Използването им пести място и е идеално решение за малкото жилище.

6. Мебели по поръчка. Дизайнерите създават модерни решения за малки жилища – мебели, които съчетават няколко. Пример за това е легло, което се прибира към стената и сваля само за сън. Прибрано, то отваря много място. Добър вариант за детската стая е леглото на два етажа, като долният при едно дете в семейството се превръща в място за бюро за учене и игра.

7. Не закупувайте мебели, които всъщност не ви трябват. Ако няма какво да сложите на нощното шкафче, пропуснете го. Закупуването му само защото обикновено до леглата има шкафчета, е грешка. Отнемате ценно място, което може да оползотворите за нещо друго, от което се нуждаете или което желаете – примерно романтична ратанова люлка в спалнята.

8. Изберете една подова настилка или максимум две за малкото жилище. Така то ще изглежда по-обединено и по-цялостно.

9. Използвайте пълноценно височината на жилището, ако тя е извънредно голяма. Изградете си втори етаж над част от стаята, достъпен по стълби. Там може да позиционирате леглото си, оформяйки своеобразна спалня, или да поставите шкафовете с дрехи и вещи, за да освободите място в хола.

Експериментирайте. Малкото жилище може да е очарователни, стилно и прекрасно.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес