Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Събеседникът не те гледа в очите: 5 причини и какво означават те

26 юни 2024, 16:08 часа

В обществото се смята за лошо възпитание, когато човек не гледа в очите събеседника си при общуване. Такива хора се подозират, че крият или не казват нещо, че са недружелюбни. Психолозите обаче твърдят, че подобно поведение има различни причини.

Гняв и вълнение

Британски учени провеждат серия от експерименти. Те са установили, че само за една секунда, когато хората срещнат погледите си, обменят обем информация, сравним с три часа жив диалог. В психологията се смята, че поради тази причина някои хора се затрудняват да гледат дълго в очите на събеседника си.

Какво говорят очите - научете техният език

Желанието да се затворят

Друга причина се крие вече в човека, в чиито очи се гледа. Това може да бъде много дразнещо, да предизвика раздразнение, да ви изнерви. Изглежда, че събеседникът се опитва да ви "прочете", вслушва се във всяка дума и си създава лично мнение. Едва ли такива моменти предизвикват положителни емоции и човек е склонен бързо да отвърне поглед.

Много е трудно да се гледа в очите на мъже или жени, които сякаш нарочно пробутват тежкия си поглед, за да покажат например превъзходството си над събеседника. Още от първите секунди на такъв диалог става неудобно, има силно желание да спуснат очи към пода.

Смущение

Много често отклоняването на погледа, когато говорите, може да е признак на срамежливост. С помощта на погледа можете да изразите отношението си към обекта, да покажете интерес, да демонстрирате любовно чувство.

Също така в погледа може да се прочете и това, че на човек му е трудно да намери думи, за да говори, неговата нервност и т.н. Затова очите се отделят настрана, за да не разкаже прекалено много за себе си преди време и да се покаже не в най-добрата си светлина.

Несигурност

Несигурността и неконцентрираността също често карат хората да не гледат в очите на събеседника. Понякога може да е трудно да се намери общ език с даден човек, поради което събеседникът свежда очи, започва нервно да преглежда нещо в ръцете си, да търка ушите или косата си, като по този начин издава вълнението си. Такива хора просто не са сигурни, че се държат и говорят правилно.

Как гледането в очите може да промени животът ви?

Скука

Много често срещани случаи, когато в очите на събеседника не се гледа, защото той просто не е интересен. В такава ситуация просто няма смисъл да се обменя информация както вербално, така и невербално.

Достатъчно лесно е да разпознаете дали събеседникът ви е отегчен. В допълнение към сведените погледи за такъв човек ще са характерни и други признаци на незаинтересованост: често поглеждане на часовника, прозяване, постоянно използване на мобилен телефон и т.н. По-добре е да се сбогувате с такъв събеседник възможно най-скоро.

Упражнявайте се да не гледате встрани, когато говорите. Това ще ви помогне по-бързо да намерите нови приятели и да изградите благоприятни бизнес отношения.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес