Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стани и си тръгни: 5 ситуации, когато отказът е правилното решение

10 април 2024, 13:11 часа

Напускането на работа не означава загуба на работа. Понякога уволнението е единствената възможност да намерите себе си и самоуважение, нови начини за израстване в професията си и приличен кръг от приятели. Разбира се, при условие, че искате да бъдете ценен служител, да обичате работата, която вършите, да се усъвършенствате и да бъдете полезни.

Работа - защо е необходима?

Работата ни разделя на социални класи, слоеве и прослойки; работата определя степента на материална осигуреност, социален престиж и реална полезност; в крайна сметка работата заема голяма част от живота. И не само възрастните. Ние работим индиректно от детството: придобиваме база от знания в училище, овладяваме умения в колежа и вземаме специалности в университетите. И след като сме инвестирали толкова много, имаме право да очакваме, че работата ще задоволи нашите три основни нужди:

Съвети за това как да балансираме работата и личния си живот

Развитие. Човек трябва да се развива, да учи и да овладява нещо ново, да напредва в кариерата.

Безопасност. Основно се свежда до стабилност – комфорт на работното място и достойно ниво на възнаграждение;

Социална значимост. За огромен брой хора работата е мястото, където те се представят като социална единица: те се опитват да изглеждат прилични и да общуват и създават не само професионални, но и приятелски връзки. Пандемията ясно показа колко много означават подобни контакти за хората.

И всички ситуации, в които най-правилното би било да се откаже, по един или друг начин са свързани с нарушаване на тези три основни потребности. Затова се препоръчва да станете и да си тръгнете, ако:

Бавят ви заплатата

Два месеца без плащане е сериозна причина да се сбогувате с такава компания. Дори да виждате отлични възможности за развитие, вие сте доволни от екипа и шефа, но вече не ви се плаща постоянно и има малък шанс да получите това, което сте спечелили. Не всички се справят с кризата и има много случаи, когато служителите са проявили разбиране и са продължили да работят с ентусиазъм, но накрая са останали без нищо. Това е загубено време и неизпълнени задължения по отношение на другата страна на живота ви – семейство, деца, ежедневие.

Вие сте отегчени, незаинтересовани или се срамувате от това, което правите

Когато човек не обича работата си и не се интересува от нея, той няма да може да я върши добре. В този случай уволнението ще бъде подарък както за самата компания, така и за вас. Защото това ще ви даде шанс да намерите наистина интересна и важна посока, където можете да реализирате себе си и да напълните живота си с цветове - много е тъжно, когато човек просто „седи“ от заплата до заплата през целия си живот в скучна, безинтересна работа , погребвайки истинските си таланти и желания.

Другата страна на същия въпрос е, когато ценностите на компанията не съвпадат с вашите и работата се превръща във война със себе си. Области, в които има много полутонове и полуистини и е много трудно да се спазват моралните критерии, могат просто да счупят мнозина. И ако се чувствате изложени на риск да се загубите като личност, по-добре е да се откажете.

Вие сте надраснали позицията си, но самата система няма да ви позволи да отидете по-далеч

Друг проблем на растежа е, когато няма къде да растете. Стигнали сте тавана на тази система и тя започва буквално да ви изстисква. Сякаш самата Вселена казва: време е да си тръгнете, трябва по-нататък, по-високо. Може би създадете свой собствен бизнес или радикално промените посоката. Но това чувство, че развитието спира, креативността е блокирана и вие просто започвате да присъствате на работното място, сигнализира, че е време да помислите за друга работа.

Ако не сте оценени, уважавани и открито използвани

За това „крещи” нездравият морален климат в екипа. Постоянните кавги, интриги, конфликти и дискомфорт, за които човек трябва да изразходва енергия, време и живот, вместо да се занимава с професионално развитие и творчество, водят до емоционално прегаряне. Някои хора може да обичат да идват на работа, сякаш отиват на война, но не можете да го издържите дълго.

Ако мениджърите не правят нищо, за да осигурят психологически комфорт, опитвайки се да гарантират, че хората могат да се стремят към целите си, да работят добре и да се развиват, тогава те просто не уважават своите служители. Там, където човек не е ценност, а се използва като пионка в нечия игра, няма развитие, няма сигурност, няма социална значимост. Трябва да напуснете такава компания.

Работа от вкъщи: 5 грешки, които пречат на кариерата ви

Ако имате неразрешени конфликти с шефа си

Когато шефът е тиранин, няма смисъл да се карате с него. По-добре да намери някой друг. Но тук не всичко е ясно. Ако разбирате, че всеки човек, с когото в момента сте в конфликт, е учител, предназначен да идентифицира вашите слабости, тогава можете да излезете от конфликта със значителни предпочитания: да подобрите отношенията и да развиете определени липсващи качества в себе си. Но това изисква компетентно проучване със специалист.

Можете самостоятелно да запишете точка по точка: какво ми носи тази ситуация, какви мои характеристики провокират агресивното поведение на опонента ми и как мога да коригирам поведението си, за да извлека полза. Като цяло, за да имате добри професионални отношения с шефа си, трябва да разберете какво има нужда той от вас, като специалист. Какъв е проблемът? Може би не се справяте със задълженията си или не се държите в съответствие с фирмените правила? 

Всички съмнения са в полза на безопасността

Напускане или оставане – ако това е изборът, пред който сте изправени сега, просто сравнете всички плюсове и минуси. Напишете 10 позиции в колоните „предимства“ и „недостатъци“. Ако предимствата надделяват и трите ни основни нужди са задоволени: развитие, сигурност и социална значимост, по-добре е да останете и да преосмислите нещо за себе си. Ако влезете в дълбок минус, откажете се. Но само след като си намериш друга работа. Трябва да го търсите паралелно. Защото, изоставил всичко и останал без препитание, ще си по-склонен да се хванеш за първата попаднала работа, която може да се окаже по-лоша от тази, която си напуснал.

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес