Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сръбска баница – каква е разликата с нашата?

29 януари 2024, 19:22 часа

Тестената вкусотия, приготвена от тесто или кори с плънка, която може да е както солена, така и сладка, наречена баница, е част от бита и културата ни, от историята и кулинарните ни традиции, от обредите и обичаите ни за най-светлите празници. Печивото традиционно се приготвя у нас като част от обредната трапеза, както и като вкусна закуска без да е нужен повод за това. Известни у нас са баницата с късмети, с дрянови клончета, по които се гадае какво ще поднесе годината на всеки около трапезата, с пара, които се приготвят за поредицата от зимни празници между Бъдни вечер и нова година.

Плънката на баницата, която приготвяли дедите ни, била съобразена със сезона, повода и празника – тиква за Бъдни вечер, когато се сервират постни ястия, месо пред ловния сезон, ябълки в периода на зреенето им, сирене и яйца за облажване, свежи зелени дарове от природата като коприва през пролетта.

У нас се приготвят редена баница, вита баница и баница от смесен тип, като в различни части от страната и на диалект витата баница е наричана още свивник, крива баница, раченик/ръченик, тепсийник/тепсийница.

Царска баница, която се получава мека като памук

Произход на думата баница

Произходът на името на вкусното печиво е славянски и според етимологичния речник произлиза от праславянската форма гыбаница, която се е променила на гбаница и е останала и до днес в езика ни като баница. Думата гибàйница, близка до праславянската форма, се употребява в сръбския език. Има ли други прилики между нашата и традиционната сръбска баница? Ако отворите традиционна сръбска рецепта за баница, ще ви направи впечатление, че там всъщност пише гбаница, тоест запазена е праславянската форма за име на печивото.

Сръбска баница – прилики и разлики с нашата

Сръбската кухня безспорно е повлияна от източни и западни култури, преминали през тези земи. И тъй като Сърбия е много близо до България, то това влияние е сходно и при нас. Така като изключим плескавицата кухнята ни е изключително сходна със сръбската, като дори има ястия, които приготвяме напълно идентично, по сходни рецепти и за които не можем да отбележим съществени разлики.

Домашна вита баница с масло и сирене: Тайните на баба

Такава е именно баницата с яйца и сирене, която се приготвя по идентична рецепта и начин и у нас, и в Сърбия. В България обаче приготвяме и баници с коприва и ориз, със зеле, с риба, с месо, сладки баници с тиква или ябълки – тоест с разнообразие от плънки, което не е характерно за Сърбия. В тази балканска страна освен баницата с яйца и сирене, която е като нашата, се поднася и типична сръбска баница, непозната като начин на приготвяне у нас – мачканата баница, наричана гужвара.

Тази сръбска баница, непозната за родната кухня, се прави от намачкани кори, потопени в смес от яйца, мляко, свинска мас и каймак. Тоест технологията, по която се приготвя типичната сръбска баница гужвара е различна от нашенската – докато у нас поръсваме корите с плънката, то в Сърбия ги мачкат и топят в нея. Забелязва се и разлика в съставките – в родната баница не присъстват каймак и свинска мас, докато те са сред основните съставки в сръбския гужвар. Обикновената баница със сирене и яйца обаче е еднаква като начин на приготвяне, съставки и поднасяне, така че, ако ще хапвате сръбска баница, изберете гужвар, за да опитате типично печиво от сръбската кухня и да изненадате сетивата си.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес