Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Списъкът на НАСА от 7 растения, които пречистват въздуха в дома

28 октомври 2024, 15:10 часа

Ако сте пушач или искате домът ви да мирише на свежест и чистота, вземете едно от тези 7 одобрени от НАСА растения.

За да подобри условията на живот на астронавтите в космическите станции, НАСА провежда изследване през 1989 г. и стига до едно просто заключение - за по-добро качество на въздуха трябва да се поставят растения на всеки 9 квадратни метра.

Вижте още: 7 растения, които изпълват къщата с добро настроение

Ето списъкът на НАСА с препоръчителни растения за по-чист въздух:

1. Мирна лилия

Това е прекрасно растение, което може да подобри качеството на въздуха в помещенията с до 60%. Намалява нивото на порите на плесента, като я абсорбира през листата и я захранва с корените. В банята може да намали появата на влага и да абсорбира вредните изпарения от ацетон и алкохол. Отстранява амоняк, бензол, формалдехид и трихлоретилен.

Освен това е украсена с бяло цвете, което е изключително красиво за декорация на пространството. Мирната лилия не е взискателна към поддръжка, изисква непряка светлина и влажна почва.

2. Златисто пълзящо растение - Epipremnum aureum

Златното пълзящо растение е отличен пречиствател на въздуха, но може да бъде токсичен за домашни любимци, така че внимавайте с него. От друга страна има благоприятен ефект върху човешкото здраве, тъй като филтрира въздуха от бензола и формалдехида , които например присъстват в цигарения дим.

Поради лесната си поддръжка е сред най-популярните стайни растения. Изисква много малко грижи. Полива се само когато почвата изсъхне, а идеалното място за отглеждане е на непряка светлина.

3. Домашна папрат - Nephrolepis exaltata

Домашната папрат зелено е растение, което е естествен овлажнител на въздуха и има красив външен вид. Идеален е за тези, които имат проблеми със суха кожа и други съпътстващи оплаквания от студеното време. В допълнение към овлажняването на въздуха, тя също така елиминира следите от формалдехид и повечето други видове токсини. При поддържането ѝ е важно домашната папрат да се държи на осветено място и да се полива обилно.

4. Зелена лилия - Chlorophytum comosum

Зелената лилия е често срещано стайно растение и се поддържа лесно. Само за 2 дни може да премахне до 90% от токсините от въздуха. Листата на зелената лилия растат много бързо и помагат за абсорбирането на вредни вещества като мухъл или други алергени. Тя също така премахва по-малки количества формалдехид и въглероден оксид от околната среда. При един тест стая, пълна със зелени лилии, беше изчистена от въглероден окис само за 24 часа.

5. Сансеверията

Сансеверията произвежда кислород през нощта, което я прави идеално растение за спалнята. Еднакво подходяща е както за осветени, така и за по-тъмни места.

Това е евтин начин за пречистване на въздуха. Особено подходящ е за спални, където между другото е чувствително да се поставят всякакви растения, тъй като повечето от тях, за разлика от сансевериите, отнемат кислород от въздуха през нощта. Той също така пречиства много други токсични частици от околната среда.

Вижте още: 3 растения, които трябва да подрежете точно сега

6. Фикус еластична робуста - Ficus elastica robusta

Това растение освежава въздуха, отстранява вредните изпарения във въздуха и намалява вредните микроорганизми в помещението. Неговата ефективност при пречистване на въздуха се подобрява с времето. Бактериите в листата на фикуса се хранят с токсини от въздуха. Чрез този процес фикусът излъчва чист въздух, а с растежа на самото растение микроорганизмите му се размножават и по този начин стават по-ефективни в допълнителното пречистване на околната среда.

Ако сте алергични към латекс, боравете с фикуса внимателно!

7. Хризантема

Хризантемата е особено привлекателно растение, ефективно премахва вредните органични съединения (VOC съединения). Много тютюневи изделия съдържат високи нива на бензен, което прави тази билка полезна в домовете на пушачите.

 

 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес