Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сиренето Раклет: Какво е, защо да го опитате и с какво да го консумирате?

09 ноември 2023, 16:05 часа

Раклетът се смята за истинско швейцарско ястие, но можете да му се насладите не само там (най-важното е да знаете как). Ето какво да правите, ако искате да си устроите истинско Алпийско угощение, но сте далеч от планината.

Какво е раклет?

Раклетът е ястие, което се състои от разтопено вискозно сирене с различни месни и зеленчукови добавки. Французите и швейцарците обичат да спорят кой от тях пръв е изобретил раклета. Французите обикновено се позовават на името: racler на френски означава "остъргвам" или "остъргвам". Всъщност трикът се състои в това да поставите раклета близо до огъня и да остържете бавно разтапящото се сирене. Швейцарците смятат raclette за свое национално ястие, тъй като първото споменаване за него е открито в манастирски ръкописи от кантоните Обвалден и Нидвалден. Може да се спори безкрайно, но едно е ясно: раклетът е измислен някъде в Алпите и за това вкусно изобретение трябва да благодарим на овчарите, които са разтопявали сирене на огъня, за да го намажат на хляб или да подправят говеждо месо. 

Не всяко сирене, разтопено на огън, обаче е раклет. Истинският раклет трябва да има плътно, но доста еластично месо: при нагряване то не се пени и не тече. Сиренето лесно се различава по характерната си миризма: когато раклета попадне в огъня, той има аромат на сурови гъби.

Как се прави бяло саламурено сирене - оригинална рецепта за истински вкус

Как да приготвите раклет у дома?

Ако все още нямате билет за Швейцария, но наистина искате да опитате раклет, можете да го направите у дома. За щастие, швейцарските сирена не са под санкция, така че имате голям шанс да намерите раклет в магазина. За да разтопите правилно сиренето, ще ви е необходимо специално устройство: уред за приготвяне на раклет.

Това е малък настолен двуетажен панел, който може да бъде електрически или на въглища. Комплектът включва малки клиновидни тиганчета, обозначени с цвят, така че всеки от събралите се на масата да може да следи степента на готовност на своята порция. Обикновено тиганите са разположени на долния етаж. На най-горния можете да запържите гарнитури: зеленчуци, парчета месо, маслини или дори морски дарове. Когато съставките за пълнежа са готови, те се смесват с картофите и се пълнят със същото сирене, което се е разтопило на долния етаж. 

Целта на подобно събитие е не само да се хапне вкусно и засищащо в швейцарски стил, но и да се съберат семейството или приятелите около обща маса и да се проведат задушевни разговори.

ВИТА баница с прясно мляко и домашно сирене: Ето как да си я приготвите

Съществува и друг вид раклет, който може да се види в ресторантите в Швейцария и дори в частни домове. Представлява поставка за половин глава сирене, над която е поставен нагревателен елемент като отворена скара. Под въздействието на топлината горният слой на сиренето започва да се разтапя и покафенява, отрязва се със специален нож върху чиния и се разтапя следващата порция. Не се получава толкова красиво, но може би това е най-правилният начин за приготвянето му. Обикновено към разтопения по този начин раклет се сервират мариновани зеленчуци и варени картофи, както и колбаси.

Поднасяне на раклет

Разбира се, можете да изпечете раклет и във фурна с функция грил. Той ще стане също толкова вкусен, само че много по-малко празничен. В същото време изобщо не е необходимо да приготвяте раклета: можете просто да го нарежете и опитате студен.

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес