Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сезонът на горските плодове през август: какви ползи за здравето носи

15 август 2024, 08:08 часа

Началото на август е идеалното време да включите определени храни в диетата си. Първата половина на август е времето за сезонни горски плодове, които могат не само да разнообразят диетата ни, но и да донесат значителни ползи за здравето. На кои конкретни плодове е най-добре да обърнете внимание през този период и какви ползи за здравето могат да осигурят.

Специалистите наричат къпините, боровинките, касиса, малините и цариградското грозде ключови представители на групата на горските плодове. Тези плодове съдържат уникален комплекс от свойства, които са ценни за организма и могат да имат превантивен ефект при различни заболявания. Не трябва да забравяме и факта, че сезонните плодове са най-полезни и пълни с още повече полезни вещества.

Така например, боровинките са известни с благоприятното си действие върху хормоналните нива. Те могат да бъдат ефективни за предотвратяване на рак. Тези продукти имат мощен детоксикиращ ефект, спомагат за прочистването на кръвоносните съдове и имат благоприятен ефект върху метаболизма. Плодовете са богати на фибри, а липсата им е често срещан проблем за много хора. Тези плодове могат да бъдат от полза и за хора с диабет поради техните антибактериални свойства.

Практичен съвет: Как правилно да замразите горски плодове

Не по-малко полезни са и малините. Този плод има антибактериални свойства, което го прави добро средство за лечение на настинки. Освен това, върши отлична работа за облекчаване на главоболие. Този малък плод е богат на салицилова, лимонена и ябълчена киселина, които имат положителен ефект върху метаболизма. Любопитно е, че на Изток малините дори са били смятани за лек срещу безплодие.

В допълнение към изброените, експертите подчертават касиса и цариградското грозде като ценни представители на палитрата от августовски плодове. Тези продукти, подобно на останалите в списъка, предлагат широка гама от ползи за здравето.

Август е идеалното време да включите в диетата си тези сезонни горски плодове. Благодарение на уникалните си характеристики, те могат не само да разнообразят диетата, но и да имат превантивен ефект при различни заболявания, като подобряват цялостното здраве.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес