Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Саудитски принц иска отмяна на забраната жените да шофират

30 ноември 2016, 09:54 часа

„Прекратете дебата: Време е жените да карат“ – това написа в станицата си в Twitter саудитският принц и милиардер Алуалид бин Талал. Неговият коментар идва след като преди около 60 години е постановена забрана на жените в Саудитска Арабия да шофират.

Алуалид бин Талал е необичайно прям член на саудитското кралско семейство, който не заема политически постове, предаде БГНЕС.

Филантропът с кралска кръв отдавна е защитник на правата на жените в кралството, в което са в действие някои от най-големите ограничения за жените в света, Саудитска Арабия е единствената страна, където на представителките на нежния пол е забранено да карат кола. Неофициално забраната е от 1957 година.

Във връзка с краткия коментар на принца в Twitter, от неговия офис излязоха с изявление, очертаващо мотивите му за подкрепа на края на забраната. „Забраната за шофиране на жените днес е въпрос на права, подобни на тези, които им забраняват образование или притежаване на независима идентичност“, гласи текстът. „Всички те са несправедливи актове на традиционно общество, далече по-рестриктивни от това, което е законно разрешено от религията.“

Принцът също е на мнение, че забраната има „икономическа цена“, тъй като жените трябва да разчитат „на външни“ шофьори на частни таксита. Дори ако техните съпрузи могат да отделят време, за да ги транспортират, това изисква от тях временно да напуснат офисите си и „подкопава производителността на работната сила“.

 

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес