Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Самочувствие: приемайте, уважавайте и обичайте себе си

17 февруари 2022, 23:55 часа

Днес чуваме много за самочувствието, но какво всъщност е то?

Уикипедия обяснява самочувствието като "съвкупност от възприятия, мисли, оценки, чувства и поведенчески тенденции, насочени към нас самите, към нашия начин на съществуване и поведение и към характеристиките на нашето тяло и нашия характер". Накратко, това е оценъчното възприемане на самите нас, начина, по който виждаме себе си.

И как трябва да бъде този начин на виждане на себе си, за да е силно самочувствието ни?

Обикновено оценяваме някого, когато се държи по автентичен начин, когато вярваме в него и неговите способности. Е, същото се случва и със самите нас, със собственото ни самочувствие. Тогава какво ни трябва, за да се уважаваме, да сме автентични, да вярваме на себе си и на своите способности?

След като мислихме много за това, твърдо вярваме, че "решението" се обобщава в три " магически " думи: приемете, уважавайте и обичайте себе си.

Какво означава да приемеш себе си?

Изглежда невероятно, но такова основно нещо всъщност принадлежи на много малко хора. Има много повече хора, отколкото можете да си представите, които не обичат и не се уважават, защото не приемат себе си. Да приемем себе си означава не само да приемем тялото си, с което почти никога не сме доволни, но и нашата същност, нашето същество. Да приемем себе си означава да приемем нашата природа като човешки същества с всичко, което тя включва, добро и лошо. Приемете себе си с нашите граници, страхове, несигурност...Да приемем себе си означава да спрем да бъдем толкова самовзискателни и да започнем да се отнасяме към себе си като към най-добрия си приятел.

Какво означава да уважаваш себе си?

УВАЖАВАНЕТО НА СЕБЕ СИ се ражда от ПРИЕМАНЕТО НА СЕБЕ СИ, това е следващата стъпка. Това е да зачитаме нашите ценности и да действаме последователно и в хармония с тях.

Когато спрем да го правим, когато се държим непоследователно, само за да угодим на другите и да получим тяхното одобрение и признание, когато нарушим ангажимента към себе си, тогава спираме да уважаваме себе си и като следствие да обичаме себе си. Уважаването на себе си означава и уважение към нашето тяло, да се научим да го гледаме с обич, за да му дадем храната и това, което е необходимо за да бъде здраво.

Само като се приемаме един друг и следователно се уважаваме, можем истински да се обичаме. Бихме ли могли да обичаме някого, ако първо не го уважаваме и не го приемаме такъв, какъвто всъщност е? Разбира се, че не и още по-малко за себе си, този, с които трябва да живеем всеки ден от живота си.

Приемането, уважаването и обичането на себе си са три тясно свързани елемента в човек, който има здраво самочувствие: но без първото, другите два падат като къща без основа.

Анита Найденова
Анита Найденова Отговорен редактор
Новините днес