Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Самочувствие като за световно – как да го постигнете

23 август 2021, 23:00 часа

Отрицателните стереотипи, формирани в ранна възраст, пораждат комплекси в зряла възраст. За да се сдобиете с увереност в собствените си сили и способности, трябва да разберете причините за ниското си самочувствие, както и какво да направите, за да преодолеете съмненията.

Защо се съмнявате в себе си

Причината се крие във възпитанието. Често родителите внушават на децата си погрешно отношение към това, което ги заобикаля, разделяйки всичко само на черно и бяло - добро или лошо.

"Не си достоен"

Ако детето поиска да му купят играчка, а родителите отказват и твърдят, че то не заслужава подаръка, тогава такова отношение ще остави отпечатък върху целия му живот. Вече като възрастен такъв човек ще мисли, че не е достоен за нищо хубаво и затова постоянно ще изпитва безпокойство.

Нерешителните, плахи хора са добри работници, които не мислят за факта, че трябва да получават голяма заплата за работата си. Най -често такова мислене позволява на другите безцеремонно да нахлуват в личното им пространство или да избягва комуникацията.

Досада

Ниското самочувствие е следствие от натрупаното в детството чувство на неудовлетвореност. Недоволството издига непреодолими бариери между децата и родителите и създава негативни чувства у децата. Израствайки, човек не може да оцени себе си и да почувства собствената си ценност.

Правилно родителство

Одобрява и поощрява децата за всякакви постижения. Уверявам ви, че много можете да постигнете, ако работите усилено. Доброто самочувствие ви помага да растете с чувство на удовлетворение и подкрепа от близките.

Как да промените отношението си към себе си

Учените са доказали, че нито едно чувство, емоция или желание не възникват без мисли. Следователно първата стъпка е да промените мисленето си.

Познайте и приемете себе си

За да се отървете от негативните емоции, трябва да опознаете себе си - да видите достойнството си, да оцените способностите си, да се приемете като човек, достоен за уважение.

Премахване на негативното мислене с положително

Важно е да се научите да виждате в себе си не слабости, а силни страни. Всеки човек е талантлив по свой начин и всеки може да демонстрира своите способности. Просто трябва да го разберете и да приемете себе си такъв, какъвто сте.

Разгърнете вътрешните си възможности

Човек, който обича и цени себе си, също ще контактува с други хора и ще види в тях това, което имат в себе си. Знаейки вашите достойнства, можете да насочите вътрешните си резерви в правилната посока и да игнорирате стереотипите, предразсъдъците и т.н. Познаването на собственото ви вътрешно аз ще ви помогне да живеете в хармония със себе си.

За да се отървете от чувството на съмнение в себе си, не е нужно да записвате среща с психолог. Можете да се самоанализирате, да промените мисленето си и да започнете да реализирате скритите си възможности.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес