Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С тези натурални оцветители великденските яйца ще са по-пъстри от всякога

20 април 2022, 10:39 часа

Един от най-важните моменти от подготовката за Великден е боядисването на яйцата. Семействата, в които има малки деца, се стараят този процес по никакъв начин да не застрашава безопасността на малчуганите. Именно затова те предпочитат да се доверят на използването на натурални продукти, с които да превърнат яйцата в пъстри и шарени.

Ще ви разкажем кои са онези натурални оцветители, благодарение на които великденските яйца ще са още по-красиви, а цветовете им – много по-наситени от преди. Паралелно с това ще спестите и не малко средства, които иначе харчите за купешки бои с химични съставки в тях.

Натурални оцветители, които да използвате при боядисването на яйцата

Преди да ви разкрием онези няколко натурални оцветителя, ще споделим с вас, че за по-наситени и красиви цветове е желателно да използвате бели яйца. Преди да преминете към самото боядисване, е нужно да втриете памучен тампон, напоен с оцет, в тях. В края на боядисването не пропускайте да ги дарите с малко повече блясък, като ги втриете с тампон, напоен в олио. Това са тънкости, които се знаят още от векове.

Направете това и нито 1 яйце няма да се пропука при варене

Ето кои са натуралните оцветители:

Коприва

Нужно е да си приготвите отвара от коприва и докато е все още топла, потопете предварително сварените яйца в нея. Има и друг начин, чрез който да обагрите яйцата в зелен цвят. Може да покриете повърхността им директно с напарени листа от коприва или спанак. Така ще се получи по-наситен зелен цвят.

Ако добавите няколко листа спанак, докато варите яйцата, цветът им ще е много по-ярък. Пробвайте и сами преценете кой нюанс ви допада.

Цвекло

Цвеклото се използва за получаване на червени оттенъци. Нужна ви е една глава цвекло, която да нарежете на парчета, а след това да залеете с вода. Към нея се добавя супена лъжица сол и супена лъжица оцет. Сместа трябва да заври, а когато това се случи, се затваря с капак и се оставя да къкри в продължение на половин час.

Вързани великденски ЯЙЦА. Тази техника е най-сполучливата!

Накрая се прецежда и яйцата се потапят в нея. Ако искате цветът да е наситено червен, съветваме ви да оставите яйцата да престоят цяла нощ във водата.

Люспи от лук

Този натурален оцветител се използва от нашите баби, когато по магазините не са се предлагали бои за яйца. Днес разнообразието е толкова богато, че човек дори изпитва затруднение при избора си. Въпреки това обаче натуралните съставки винаги са били по-предпочитани от онези, в които участва химия.

С обелките от лук се получава светло кафяв цвят. Нужни са ви люспите на няколко глави лук, които трябва предварително да сварите. Във водата се добавя една супена лъжица сол и две супени лъжици оцет. След това яйцата се поставят във водата с люспите и се варят заедно с тях. Наситеният цвят ще е налице, ако ги оставите да престоят по-дълго при лучените люспи.

Най-атрактивният начин за боядисване на великденски ЯЙЦА. Време е да го научите!

Куркума

Този златен прах не само е в полза на организма ни, но с него можем да постигнем онзи наситен цвят, който търсим като краен резултат. Ще са ви нужни около 6 супени лъжици куркума, които да изсипете в литър вода. Към течността се добавя още 1 супена лъжица сол и 1 супена лъжица оцет.

Сместа се прецежда и яйцата се оставят да престоят в нея. Колкото повече време ги държите, толкова по-наситен ще е жълтият цвят.

Експериментирайте на воля и се забавлявайте в компанията на малчуганите. Тези натурални оцветители са способни да изместят всички онези бои, които ви се предлагат по магазините. Опитайте тази година да боядисате великденските яйца с тях и сме сигурни, че крайният резултат ще ви накара да изпитате удовлетворение!

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес