Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С какво да храним кокошките през зимата, за да снасят повече яйца

22 декември 2023, 07:55 часа

Осигуряването на оптимално хранене на кокошките през зимните месеци е от съществено значение за поддържане на производството на яйца. С понижаването на температурата се променят метаболизмът и енергийните нужди на кокошките, поради което е изключително важно диетата им да бъде съответно адаптирана. Ето някои ключови съображения за храненето на кокошките през зимата, за да се стимулира по-голямото снасяне на яйца:

Балансирано хранене

Осигурете добре балансирана диета, която отговаря на хранителните нужди на кокошките носачки. Балансираната диета обикновено включва комбинация от зърнени култури, протеинови източници, витамини и минерали. Предлаганите в търговската мрежа гранули за кокошки носачки или трохи, предназначени за кокошки носачки, могат да послужат като удобен и пълноценен вариант за хранене.

Още: Учени: Заменете яйцата с това за здраво сърце и по-нисък риск от диабет

Богати на протеини храни

Протеините са жизненоважен компонент за производството на яйца. През зимата кокошките може да се нуждаят от малко по-висок прием на протеини, за да поддържат дейността си по снасяне на яйца. Включете в диетата им богати на протеини източници като соево брашно, рибно брашно или бобови растения. Това помага да се поддържат необходимите нива на аминокиселини за развитието на яйцата.

Добавяне на калций

Калцият е от съществено значение за здравата черупка на яйцата. Включете калциеви добавки или осигурете достъп до натрошени черупки от стриди или яйца, за да осигурите на кокошките достатъчно количество калций. Това е особено важно през зимата, когато кокошките могат да имат ограничен достъп до естествените места за хранене.

Още: Как кокошките избират къде да снасят яйцата си

Топла вода и хидратация

Осигурете на кокошките достъп до чиста и хладка вода през целия ден. Хидратацията е от решаващо значение за производството на яйца, а осигуряването на топла вода може да помогне да се противодейства на ниските температури. Консумацията на студена вода може да намали производството на яйца, така че поддържането на идеална температура на водата е от ключово значение.

Допълнителни източници на енергия

В студеното време кокошките изразходват повече енергия, за да поддържат телесната си температура. Допълнете храната им с допълнителни източници на енергия, като например зърнени храни и семена, за да компенсирате увеличения разход на енергия. Царевицата и слънчогледовите семена са добри варианти за осигуряване на допълнителна енергия през зимата.

Още: Колко храна изяжда една кокошка на ден

Излагане на витамин D

Излагането на слънчева светлина е от решаващо значение за производството на витамин D, който играе важна роля за усвояването на калция. Въпреки че зимните дни може да са по-кратки, а слънчевата светлина - по-оскъдна, осигурете на кокошките достъп до естествена светлина през деня. Ако е възможно, осигурете им достъп до открито пространство или използвайте изкуствено осветление, за да симулирате естествена дневна светлина.

Наблюдение на телесното състояние

Редовно следете състоянието на тялото на кокошките. Коригирайте количеството на храната им в зависимост от телесното им тегло и производството на яйца. Кокошките с наднормено или поднормено тегло може да не снасят оптимално яйца, затова е важно да се осигури подходящо телесно състояние.

Още: Колко дни мъти кокошката яйцата си

Подслон и защита

Осигурете подходящ подслон, за да предпазите кокошките от суровите зимни условия. Студеният стрес може да се отрази на производството на яйца, така че добре изолираният кокошарник с подходяща вентилация е от съществено значение.

Като обръщате внимание на тези фактори и коригирате храненето на кокошките в зависимост от специфичните им нужди през зимата, можете да поддържате и дори да увеличите производството на яйца, като си осигурите здраво и продуктивно стадо през студените месеци.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес