Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Рецепти за сосове - необичайни и вкусни

25 януари 2022, 10:45 часа

Когато всички ястия са ви станали безвкусни, скучни и нищо не може да успокои вътрешния дегустатор във вас, тогава сосовете идват на помощ. Щом опитате ароматния му, сладко-пикантен, леко нагарчащ или стипцив, но неустоим вкус, забравяте за всичко останало.

Време е да изберете правилно соса, подходящ за всяка различна гозба. Такъв радикално ще промени духа на ястието до неузнаваемост. Опитайте, ще ви хареса.

• Ткемали

Това е сос от Грузия. Сосът получава името си заради основната си съставка – череша. Понякога в състава му участват, алуха или други сортове сливи или череши. Използват се зелени и червени сортове слива. Вкусът на соса може да е разнообразен, но главно е остър. За да се понижат нивата на тръпчивост, докато се приготвя се добавят по-сладки сортове сливи. Подходящ е с картофи, риба, птиче месо.

• Френски сос Бешамел

Този сос ще се накара всеки да се влюби във вкуса му. Той е за почитателите на млечните продукти, защото в основата са мляко и масло.

• Сос от боровинки

Този сос идва от Швеция. Той съчетава пъстрия приятен цвят и сладката тръпчивост на боровинки, а червеното вино към него само го обогатява.

• Песто

Босилекът и кедровиите ядки придават необичаен вкус на соса. Те ще украси ястия от риба, месо и разбира се тестени изделия.

• Гъбен сос

Този сос ще е приятно попълнение към почти всяко ястие. Наред с това има прекрасен деликатен вкус и аромат.

• Гуакамоле

Мексиканският сос е осветен на почитателите на широките шапки. Това е пикантен и огнен вкус идващ от самото Мексико. Опитайте го с царевичен чипс и ще се влюбите завинаги в това усещане.

• Chimichurri

Този сос обича да „почива“, преди да се използва в храната. Така че сварете го и изчакайте няколко дни, за да консумирате. Чимичури е суров сос, използван както като съставка при готвене, така и като подправка за меса на скара. Родината му е спорна – Аржентина или Уругвай и двете кухни много го тачат. Прави се от ситно нарязан магданоз, смлян чесън, зехтин, риган и червен винен оцет.

• Bere Blanc

Това е топъл маслен емулгиран сос. Приготвя се от редукция на оцет и / или бяло вино и сив шалот, в който омекотеното цяло масло се разбърква още топло на огъня.

• Сос Холандез

Това е още един представител на френските ястия. Той ще се съчетае много добре с морски дарове и варени зеленчуци.

• Болонезе

Идеален придружител на пастата, който ще я направи повече от специална. Може да го добавите към картофено пюре.

Екатерина Георгиева
Екатерина Георгиева Отговорен редактор
Новините днес