Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Рецепта за пухкави, домашни рогчета със сирене

30 юли 2021, 14:00 часа

Любимите на всички рогчета със сирене, всъщност са изумително лесни за приготовление, но изискват малко време за втасване на тестото. Чудесна идея за закуска, в чиято направа могат да се включат и децата ви. Убедени сме, че веднъж опитате ли тези невероятни рогчета, ще искате да ги правите всеки уикенд!

За приблизително 8-10 средно дълги рогчета:

1/2 кг брашно

1/2 кубче жива мая

9 с.л. олио 

1 ч.ч. прясно мляко (250 мл)

1 ч.л. сол + 1 ч.л. захар

2 яйца 

50 г масло за намазване на тавата

250 г сирене + щипка чубрица

Начин на приготвяне:

1. Сложете 1/2 кубче жива мая в малка купичка, долейте с около 100 мл топла вода, добавете 1 ч.л. захар и 1 ч.л. сол, и изчакайте сместа да "шупне" (да се надигне).

2. В купа изсипете предварително пресятото брашно и оформете дупка в центъра, т.нар. "кладенче".

3. В кладенчето постепенно добавете шупналата мая, олиото, едно от яйцата и прясното мляко, като правите всичко това бавно и разбърквайки сместа. Тестото ви трябва да е много меко и еластично. Ако усетите, че брашното е повече от необходимото, може да добавите още 1 яйце или още 50 мл . прясно мляко.

4. След като оформите вашето меко тесто, оставете купата на топло, покрийте я с фолио за свежо съхранение и оставете да си почине поне 30-40 мин. 

5. След като големи обема си, загрейте фурната на 200 градуса, с включени горен и долен реотан, без вентилатор.

6. В купа натрошете на много ситно сиренето, добавете белтъка от второто яйце и отделете жълтъка в отделна купа за намазване на рогчетата. В сместа със сиренето и белтъка, добавете 1 щипка чубрица за аромат, по ваше желание.

* Белтъкът се добавя, за да може сиренето да има по-кремообразна консистенция.

7. Извадете тестото. Разделете го на две топки и работете с тях една по една. Първата топка тесто разточете на голям правоъгълник и нарежете на равни правоъгълници с широчина 6-7 см и дължина около 20 см. т.е. приблизително 1 педя дълги и около 3-4 пръста широки.

8. Взимате един правоъгълник и нанасяте по малко сирене от край до край на тънка ивица. Затваряте рогчето плътно като оформяте дълго цилиндърче.

9. Нареждате в предварително намазнената тавичка като им оставете малко разстояние по между им, най-вероятно те ще се допрат едно до друго по време на печенето, защото се надуват.

10. Преди да сложите във фурната, намазнете рогчетата с разбит жълтък. 

11. Печете до златиста коричка.

12. Сервирайте с напитка по желание, докато са топли!

Адела Петрова
Адела Петрова Отговорен редактор
Новините днес