Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Различни видове ориз и техните ползи

20 август 2021, 23:40 часа

Оризът е универсалната гарнитура, която подхожда на практика на всяко ястие, а и сам по себе си може да бъде основата за една неповторима гозба. Ценен във всички континенти и използван ежедневно от ресторанти, кулинари и домакини, оризът е почти незаменим елемент в кухнята на всеки. Вижте най-често срещаните видове ориз и техните ползи:

1. Бял ориз

"Кралят" ориз е именно белият. В цяла Азия едва ли ще седнете на маса за обяд или вечеря без ориз. Изключително популярен и в средиземноморската кухня, любимото на всички ястие "паеля" се прави именно от бял ориз. Основен проблем при него е, че изисква доста обработка, за да може да бъде толкова дълготраен, колкото е, а и за да може да се сварява по-лесно. Това го прави доста по-достъпен за едно домакинство, отколкото другите видове, но с преработката му отпадат така полезните фибри, антиоксиданти и др., което го прави най-малко здравословен от всички останали разновидности.

2. Кафяв ориз

За разлика от белия, при кафявия ориз е премахнат само хускът (фибрите), но слоят трици и зародиш е запазен. Много богат на антиоксиданти и фибри, кафявият ориз е значително по-здравословен от белия, а със същата калоричност. Високото съдържание на фибри, антиоксиданти и протеин, спомага за регулиране на кръвната захар и инсулина. Високото съдържание на магнезий, укрепва мускулатурата на организма, го прави отличен избор в менюто на спортисти.

3. Червен ориз

Сравнително не особено популярен, защото е с по-скъп, а и по-калоричен, но в допълнение на преимуществата, които наследява от кафявия ориз, червеният е и изключително богат на желязо. Всъщност, понякога е предпочитана опция и от хора със строг хранителен режим, защото това е въглехидрат с изключително бавно разграждане в организма, което означава, че ще сте сити по-дълго време. Доста популярен е при хора със здравословни проблеми, защото е считан за добро средство в битката с ракови клетки и диабет.

4. Черен ориз

Черният ориз е известен също и като "императорски" ориз. От всички видове, този тип ориз е с най-високо съдържание на протеини, фибри, вит. Е и много антиоксиданти.  Изключително подходящ за хора, които искат да отслабнат, защото е с нисък гликемичен индекс (което го прави идеален и за диабетици), а и много нискокалоричен - само 320 ккал /100 г.  . Почти тройната му цена спрямо белия му съперник, обаче го прави не толкова популярен в ежедневието на един средностатистически дом. 

Адела Петрова
Адела Петрова Отговорен редактор
Новините днес