Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Разберете каква тайна се крие в очите

25 октомври 2022, 17:15 часа

Палитрата от нюанси на ириса на очите е изненадващо разнообразна: стоманено сиво, небесно синьо, златисто кехлибарено, изумрудено зелено - можете да изброявате безкрайно, защото всеки човек има уникален цвят на очите.

Очите са зрителният орган, чрез който до нас достига 90% от информацията за света около нас.

Два фактора играят ключова роля при формирането на цвета: количеството меланин и плътността (наситеността, плътността) на влакната в ириса. Меланинът е пигмент, отговорен за цвета на тъканите, т.е. колкото по-голям е обемът му, толкова по-дебел, по-интензивен и по-тъмен е тонът, амплитудата на цвета варира от жълто до кафяво-черно. Пигментният слой на ириса винаги е черен, с изключение на синдрома на албинизма. Също така наличието на жълт или светлокафяв липофусцин пигмент играе роля при образуването на някои цветове.

Огледало на душата: Ето как да разберете какъв е човек според цвета на очите му

Как точно възникват нюансите?

Зелените очи, толкова подобни на изумрудени камъни, са наистина ценни. В чист вид, без включване на други нюанси, този цвят се среща изключително рядко, само 2% от населението на света може да се похвали с него. Зеленото се образува, когато в горния слой на ириса има малък процент меланин и присъства липофусцин. Най-често неговите собственици са представители на женски пол.

Синьото, предизвикващо мисли за морските дълбини и необятността на небето, се образува поради ниската плътност на влакната на горния слой на ириса и малкото количество меланин. Долният слой на ириса неутрализира дълговълновата част от спектъра (червено-зелено), просто я абсорбира и отразява късовълновата част от спектъра (синьо-синьо), така че очите получават наситен син оттенък.

Ако вашите майка и баща имат сини очи, а вие кафяви – имаме лоши новини за вас

Колкото по-висока е плътността на влакната на горния слой, толкова по-светъл е нюансът на очите. Така се образува синият цвят. Между другото, най-голям брой собственици на палитра сини очи живеят в Естония - 99% от населението!

Ако плътността на влакната е още по-висока, се получава сиво-син тон, а при максимална плътност се образува сив цвят. В допълнение, наличието на меланин или други вещества може да даде някои жълтеникави или кафяви примеси, придавайки на основния цвят допълнителни петна в нюанса.

Кехлибарените очи се характеризират със светлокафяв цвят, понякога с жълтеникаво-зелен или леко червеникав оттенък. А наличието на липофусцин, жълто-кафяв пигмент, доближава тези очи до лешников или златист тон.

Лешниковият цвят на очите (понякога наричан още блатен) е комбинация. В горния слой на ириса количеството на меланин е много умерено, което дава синьо-син тон, а когато се комбинира с жълто-кафявия липофусцин, присъстващ в окото, се появява самият лешников нюанс.

Топ 8 интересни факта за цвета на очите, за които не сте знаели

Черният цвят само създава такова впечатление, но в действителност е тъмно кафяв. Поради много високата концентрация на меланин, падащата светлина се абсорбира почти напълно и изглежда, че очите са черни като струя.

Понякога може да срещнете собственици на очи с различен цвят, което се нарича хетерохромия. Това се случва, когато очите (дясно и ляво - пълна хетерохромия, или в една, но в различни части на ириса - частична хетерохромия), съдържат различно количество пигмент меланин. В първия случай очите имат съвсем различен цвят, най-често сини и кафяви, във втория случай ирисът е оцветен в няколко цвята, например може да има сиво петно ​​на кафяв фон.

Има и очи с червеникав и розов оттенък - собствениците на такива необикновени очи са албиноси. Този ефект се дължи на липсата на оцветяващ пигмент в ириса, така че цветът на очите се определя от цвета на кръвта в съдовете на ретината. Понякога бургундско червено, сливащо се със синьо, придава леко лилав оттенък на очите, но това, като правило, се забелязва само при определени ъгли и осветление.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес