Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Работи ли се на Черешова Задушница?

09 юни 2022, 09:36 часа

Освен, че Задушниците са дни, в които се почита паметта на мъртвите, те са и духовни дни. В годината има 3 големи Задушници и една от тях е Черешовата. От край време е прието на този ден хората да не се занимават с неща, свързани с материалната страна на живота. По-важно е да намерят начин да насочат вниманието си към духовни занимания.

Ето така се приготвя житото за Черешова Задушница

От векове не е прието на този ден да се изпълняват дейности, свързани с печелене на пари. Счита се за нередно хората да извършват и битови задачи като готвене, чистене, гладене, шиене. На Черешова Задушница не е желателно да се подстригва, къпе, да се ходи на козметични процедури и други такива, които са свързани с грижата за тялото.

Има и по-строги забрани, които малко хора спазват. Не се позволява гледане на филми, слушане на музика и всякакви други дейности, които успяват да отклонят вниманието на човек и да не му позволят да потъне дълбоко в духовната тема за живота. Разбира се, всеки сам за себе си трябва да реши до каква степен да спазва всички тези забрани. По-важно е да се почетат душите на мъртвите, като се посетят гробовете и се раздадат подавки за Бог да прости.

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес