Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пръстен срещу махмурлук открит в древна винарна

04 ноември 2021, 08:33 часа

Археолози от Израел са открили отлично съхранен древен златен пръстен, украсен с аметист. Той е открит по време на разкопки на древна винарна в Явне.

Както съобщава Управлението по древностите на Израел, артефактът бил открит в слоеве, отнасящи се към късновизантийския или ранния ислямски период – VII век от н.е.

Засега археолозите не са уточнили точната възраст на находката, но учените отбелязват, че толкова ценен пръстен може да е бил семейна реликва, която се е предавала от поколение на поколение в продължение на векове.

Подобни златни пръстени са били широко разпространени в римско време. Според учените даденият пръстен може да е бил притежаван от заможен човек, живял в Явне още през III век.

Както пояснява Амир Голани, експерт по древни бижута, подобен пръстен може да е принадлежал на много богат човек и да е бил призван да сочи високия социален статут на своя притежател.

Предците ни са имали опашки. А ние защо не?

Експертът обръща внимание на аметиста върху пръстена. Аметистът е споменат в Библията като един от 12-те вида камъни върху нагръдника на първосвещеника.

Много магически свойства са приписвани на този камък, включително предотвратяване на махмурлук, което е иронично, тъй като пръстенът е открит близо до византийската винарна.Заради този мит в древността богатите изработвали дори чаши от аметист.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес