Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прозорците ще останат чисти до пролетта, ако ги измиете с това

02 октомври 2024, 16:48 часа

Всяка домакиня иска след като измие прозорците, те да останат чисти в продължение на месеци. Само опитните домакини знаят как да постигнат това с минимални усилия. Понякога, за да измиете стъклата без ивици, трябва да отделите много време и усилия. Въпреки това, ако добавите някои народни средства към водата, тогава прозорците ще блестят от чистота до пролетта. Ето какви са тайните на опитните домакини, които винаги постигат отлични резултати.

Прозорци, които блестят от чистота до пролетта - ето каква е тайната 

Алкохол + оцет - това е една от формулите за успех на опитните домакини.

Само опитните домакини слагат това във водата за миенето на прозорците

На първо място, казват професионалистите, за да получите наистина ефективен резултат, трябва да използвате правилната вода. Дестилираната вода е по-подходяща за почистване на прозорци, защото не съдържа минерали, които оставят неприятни ивици по стъклото. Друга чудесна съставка за добавяне към водата е алкохолът. Той помага за дезинфекция на повърхността. Освен това, благодарение на алкохола, разтворът се изпарява от стъклото по-бързо и то става кристално чисто.

За да приготвите най-ефективния разтвор, добавете две чаши 9% бял оцет и четвърт чаша медицински спирт към чаша дестилирана вода. Разбъркайте добре и изсипете в съд със спрей бутилка, разпръснете върху стъкло, изчакайте 1-2 минути и след това избършете със суха микрофибърна кърпа. Имайте предвид, че може да имате нужда от повече парцали, ако прозорецът е много мръсен. 

Лимон и препарат за миене на съдове - това е още една комбинация, която гарантира перфектни резултати.

Ако нямате възможност да използвате дестилирана вода, по-добре е да заложите на този метод. Дори обикновеният препарат за миене на съдове е подходящ за тази цел. Експертите твърдят, че лимонената киселина унищожава мръсотията и почиства минералните отлагания много по-добре от оцета. И почти всички препарати съдържат натриев лаурил сулфат, който перфектно премахва мазнините.

За да приготвите разтвора, смесете 2 чаши вода с четвърт чаша лимонов сок и половин чаена лъжичка течност за миене на съдове. Напръскайте стъклото на прозореца със спрей, изчакайте няколко минути и след това изплакнете разтвора.

С помощта на нишесте прозорците също могат да останат искрящо чисти за възможно по-дълго.

Нишестето може да се нарече меко абразивно вещество, което перфектно абсорбира мазнини и масла. Можете да се справите с почистването на прозорците, като просто смесите дестилирана вода с царевично нишесте. Но за по-упорити петна е препоръчително да добавите оцет и алкохол към разтвора. Достатъчни са само 3-4 супени лъжици нишесте на литър вода. Нанесете върху стъкло, изчакайте да изсъхне, след което избършете излишното със суха микрофибърна кърпа.

Как да се справим с влагата по прозорците?

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес