Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Признаци за запушени артерии

01 февруари 2022, 10:10 часа

Запушените артерии съвсем не са проблем само на възрастните хора. Те могат да се проявят и при хора около 20-годишна възраст, което означава, че всеки от нас трябва да следи състоянието си, за да предотврати по-сериозни последствия. Неглижирането на признаците за запушени артерии може да доведе до много усложнения, влошаващи здравословното ни състояние. Ако не сте запознати с индикаторите на този проблем, следващите редове са за вас.

Признаци за запушени артерии

•    Болки в областта на прасеца и бедрото
Ако при движени усещате болки в краката, до вашите крайници не достига нужното количество кръв, което е признак за запушена артерия. Болката може да е разположена на различно място в зависимост от това къде се намира съсирекът или стеснената артерия.

•    Болки в гърдите

Ако усещате дискомфорт в зоната на гърдите – стягане, изтръпване, болка и др., това може да е признак, че до сърцето ви не достига достатъчно кръв. Състоянието е опасно и може да доведе или да сигнализира за предстоящ сърдечен удар.

•    Болки ниско долу в гърба

Отново признак, който не бива да се пренебрегва. Недостигът на кръв до кръста и долната част на тялото дисковете отслабват, което води до прищипване на нервите. Всъщност това се счита и за първи симптом за запушени артерии. Някои проучвания сочат, че около 10% от хората имат подобни оплаквания още преди навършването на 20-годишна възраст.

•    Загуба на зрение при едното око

Запушването на каротидните артерии или стесняването им стопира снабдяването на очите и мозъка с необходимото количество кръв, което причинява частична загуба на зрението или леко замъгляване. Ако артерията се запуши изцяло, настъпва състояние на инсулт.

•    Чувствате, че се задушавате

Ако усещате недостиг на въздух, една от вероятните причини е свръзана със запушването на коронарна артерия. Сърцето не изтласква достатъчно кръв и ние изпитваме състояние на задух. То не бива да се неглижира обаче, защото може да индикира и за наличието на друга сериозна сърдечна болест.

•    Студени крайници

Това е най-явният знак, че до крайнците ви не достига достатъчно кръв. Студените долни крайници може да сигнализират и за периферна артериална болест, а тя от своя страна може да ни подсказва за наличието на още по-сериозно заболяване на тялото ни като то може да е рисково за появата на инфаркт или инсулт.

•    Често се чувствате уморени и замаяни

Този признак не е сред най-срещаните, но пък е възможен индикатор за запушени артерии, тъй като при недостига на достатъчно кислород особено при жените се появяват именно тези симптоми.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес