Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Приложенията на готварската сол, за които не подозирате

11 ноември 2021, 18:35 часа

Трапезната сол, известна още като готварска, е основният източник на натрий в нашата диета. Основната му съставка е натриевият хлорид (NaCl), който се използва като консервант и подправка. Солта може също да съдържа малки количества йодни съединения.

Това е точно тази съставка, която може да се намери във всяка кухня. Въпреки това тя може да бъде полезна в ежедневието за доста повече неща, отколкото си мислим. Можем да я използваме по изумително много начини, които ще ни бъдат полезни.

За какво може да използваме готварската сол?

Завеси за душ

Измийте душ завесите със солена вода, за да предотвратите мухъл и плесен. Благодарение на това те ще ви служат по-дълго, а също така ще се предотврати новата поява на мухъл и бактерии.

За ухапвания от комари

За да облекчите сърбежа, причинен от ухапване от комар, просто навлажнете пръста си, потопете го в сол и втрийте пастата в ухапването. Ще се убедите как само за няколко минути болката и паренето ще изчезнат и няма да получите неприятен отток на ухапаното място.

Предотвратете пръскане на масло

Ако не искате олиото да пръска по време на пържене, поръсете олиото със сол, преди да добавите месо или други съставки. По този начин солта "ще укроти" излишното "подскачане" на олиото и няма да се изгорите.

Лоша миризма от обувки

Ако искате да премахнете неприятните миризми от обувките си, просто поставете за една нощ памучни торбички, пълни със сол. Това ще убие лошата миризма и ще освежи обувките ви. На сутринта трябва само да премахнете торбичките и да претриете обувките си с леко навлажнен парцал.

Начин за справяне с мравките

Искате ли да се отървете от досадните мравки, които са навсякъде у вас? Достатъчно е да комбинирате сол и вода в съотношение 1:4. Изсипете сместа в бутилка със спрей и напръскайте върху места, където мравките могат да влязат в дома ви или където сте ги виждали. Това е достатъчно, за да ги прогоните веднъж завинаги.

За да не покафеняват ябълките

Ако искате ябълките да не покафенеят след нарязване, сложете ги във вода с малко сол. Достатъчни са не повече от 10 минути.

Гасенето на пожар в кухнята

Не забравяйте никога да не гасите възпламенили се мазнини с вода. Това може да причини експлозия и тежки изгаряния. Ако запалите мазнината в кухнята по време на готвене, бързо я поръсете със сол, тя ще изгаси огъня.

Е, какво мислите вече за солта?

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес