Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Причиняват лошо храносмилане и влошават вкуса: 3 добавки, с които е по-добре да не пиете кафе

01 ноември 2022, 12:00 часа

Кафето е невероятна и приятна напитка. На всеки му се струва, че неговият вкус и аромат не могат да бъдат развалени. Има обаче продукти, които е по-добре да не се комбинират с кофеин.

Има вещества, които се приемат от организма лошо заради кафето.

Според проучвания, кофеинът има негативно влияние върху усвояването на витамини и минерали:

● Калций – загубата на това вещество е незначителна за повечето хора. Но ако има липса на калций, по-добре е да се въздържате от прекомерна консумация на кафе.

● Цинк - заради танините, човек не абсорбира микроелемента. Това влияе на ритъма на сърцето, така че кафето да се пие в комбинация с храни, които са богати на цинк - например такива са орехите.

● Желязо - отново танините развалят всичко. Затова изчакайте малко с еспресото, ако скоро сте яли грах, леща или нахут.

● Витамин D - ако обичате кафе, заложете на храни, богати на този витамин: червена риба, яйца, телешки черен дроб.

Защо и как да си направим здравословно кафе?

Храни, които влияят на вкуса и усвояването

1. Подправки

Да, може и да се слагат подправки при варенето на турско кафе. Те подчертават вкуса на кафето и добавят пикантен аромат. Но след пикантна храна - напротив, вкусът на напитката ще изглежда размит, размазан. Факт е, че лютите подправки временно намаляват чувствителността на вкусовите рецептори.

Любимото кафе може да причини дефицит на важен елемент в организма

2. Вино

Плодовите нотки на виното влизат в конфликт с такава ароматна напитка като кафето. В допълнение, излишъкът от танини се отразява негативно на сърцето и нервната система. Добре е да не се използва с други видове алкохол.

3. Млечни продукти

Неочаквано, но е факт. Според ценителите на кафето продуктите, съдържащи мазнини, не позволяват на аромата и вкуса на кафето да се разкрият напълно. Също така комбинацията от кофеин и мляко има непредвидим ефект върху дейността на стомаха на различните хора. Някои видове лате помагат за смекчаване на ефекта на кафето върху стомаха при гастрит, докато други причиняват чревно дразнене.

Какво иска да ти каже тялото, ако прекалено много ти се пие КАФЕ

Препоръчително е хората с проблеми със стомаха и червата да не прекаляват с употребата на ободряващата напитка. Да се избягва и съчетаването на кафето с изброените по-горе продукти, за да не се стигне до допълнителни усложнения на заболяванията в храносмилателната система. 

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес