Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Премахнете петната от дрехите с продукти от аптечката и кухнята ви

15 февруари 2021, 09:18 часа

Чистият, елегантен, спретнат външен вид е вашата визитна картичка. Доброто впечатление и от най-стилното облекло лесно може да бъде провалено, ако дрехите ви имат петна. Неприятните остатъци от грим върху яката, издайническите петна под мишниците на ризата, мазното петно върху панталона са в състояние да съсипят вашия имидж. Погрижете се за тъканите и дайте втори шанс за живот на любимите дрехи с няколко лесни трика за премахване на петна без скъпо струващи препарати, само със средства от домашната аптечка и кухнята ви.

1. Мазнината оставя неприятни, трайни петна върху тъканите. Бързо и ефикасно решение е посипването и натриването на петното със сол. След изпиране няма да има и следа от него.

2. Разкрасяващите помощници на женската суета – пудрата, червилото – оставят трайни и досадни петна върху яката на ризата особено, ако тя е висока и докосва брадичката. Пожълтяването на ръбчето на светлите тъкани е гарантирано, а това прави дрехата да изглежда мръсна, а вас самата нечистоплътна. Спасението е в оцетът. Накисването на дрехата в равни части оцет и вода ще ви избави от замърсяването, причинено от козметични продукти.

3. Упорити петна от пот върху светли тъкани ще излекувате с аспирин. Най-известното хапче от домашната аптечка, стрито и нанесено с малко вода като паста директно върху петното под мишниците, ще го премахне с лекота. Оставете да подейства и изперете. Същият ефект постига и лимонът, натъркан върху дрехата.

4. Петна от всякакъв произход върху бели тъкани може да изтриете с кислородна вода. Има избелващо действие и не се препоръчва за друг цвят тъкани.

5. Петната от кръв не устояват на накисване в ледена вода. Важно е да  накиснете дрехата скоро, след като е изцапана.

6. Залепената дъвка върху дрехата ви може лесно да премахнете с помощна на два домакински уреда – ютията и фризера. Поставете дрехата в плик и я приберете във фризера през нощта. На сутринта тя ще се е втвърдила и ще падне само с едно докосване с лекота и без да оставя следи върху тъканта. Другият начин за справяне със ситуацията изисква нагорещена ютия и оризова хартия. Хартията се поставя върху дъвката и се минава многократно върху нея. Дъвката се разтича, размеква от топлината на ютията и залепва за хартията, оставяйки дрехата ви без следи.

7. Изключително упоритите петна от мастило може да премахнете с паста за зъби. Натрива се енергично и се оставя да подейства. Трикът не е с идеален резултат при всички тъкани, но ще изсветли петното и ще улесни изпирането му.

8. Петната от кафе се предават под действието на оцет, размесен с прах за пране и нанесен върху тях. При зацапване на дрехите с кафе не търкайте с кърпа предварително, за да не попие в тъканите, оставяйки там завинаги.

9. Лимонът се бори с петната от ръжда. Чистият лимонов сок, изцеден върху тях, ги отстранява бързо.

Като общо правило при петно не чакайте, третирайте веднага. Не перете и не гладете преди третиране. Не търкайте с мокра или хавлиена кърпа, за да не запечатате мръсотията в тъканите.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес