Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Правете тези 7 неща сутрин и денят ви винаги ще тръгва с добро настроение

04 октомври 2021, 07:30 часа

Ето няколко съвета как да започнете сутринта си по здравословен начин, който ви кара да се чувствате енергични и готови за деня си.

Събудете се естествено

Добре е да заспите с щори или завеси отворени наполовина. По този начин постепенно ще се събуждате от изгряващата слънчева светлина и ако можете да спазвате тази рутина, може да се окажете в състояние постоянно да ставате сутрин без будилник.

Упражнение или разтягане

Въпреки че може да изглежда като предизвикателство за някои да се събудят достатъчно рано, за да имат време за здравословно сутрешно бягане или каране на колело, упражненията скоро след като се събудите могат да ви помогнат да подобрите концентрацията, енергията и настроението си през целия ден.

Друг трик за премахване на ранната сутрешна умора, ако нямате време за упражнения, е да прекарате известно време в разтягане скоро след като се събудите. Това кара кръвта да тече към ръцете и краката ви и може да ви помогне да се почувствате енергични в началото на деня.

Първо вода, второ кофеин

Чаша кафе е първото нещо, което много от нас пият сутрин. Когато ви предстои натоварен ден, може да бъде много лесно да се разсеете и да пиете само кафе до следобед. Уверете се, че се грижите за здравето си, преди да започнете да пълните тялото си с напитки. Дори сокът, содата или други сладки напитки не са добър заместител на водата. Започнете сутринта си с голяма чаша вода, преди да си налеете чаша кафе. 

Избягвайте да натискате бутона за отлагане

Натискането на бутона за отлагане всъщност се оказа по -скоро вредно, отколкото полезно, тъй като тези няколко минути сън не ви осигуряват качествена възстановителна почивка. Това може да ви направи по-грозни сутрин и да попречи на желанието на тялото ви да се събужда по едно и също време всеки ден. 

Яжте закуска

Това е най -важното хранене за деня!  Започнете деня си с прилично хранене, комбиниращо протеини, пълнозърнести храни и здравословни мазнини. В идеалния случай трябва да отделите време за нещо като пълнозърнест тост с фъстъчено масло и банан, плодове и кисело мляко. И ако наистина искате да направите специална сутринта, добавете малко зеленчуци към омлета.

Минимизирайте сутрешните стресори

Ограничете количеството решения, които трябва да вземете, преди да тръгнете за работа. Приготвянето на тоалета ви предишната вечер е добро начало, както и подреждането на всичко около вашето място, което може да се почувствате принудени да почистите на следващата сутрин. 

Ограничете електрониката

Изкушаващо е да започнете деня си, като отворите лаптопа си, но проверката на имейла ви, Facebook или новините са всички дейности, които могат неволно да ви попречат на сутринта, а впоследствие и на останалата част от деня. Вместо това опитайте  писане в дневник за 10 минути или слушане на вдъхновяваща музика.

Спете спокойно

Направете стаята си релаксиращо пространство.

Ограничете електрониката преди лягане.

Направете нещо релаксиращо преди лягане – четене, музика.

И накрая, опитайте се да заспивате и да се събуждате по едно и също време всеки ден. 

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес