Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Поверия за Спасовден, които всички трябва да знаем

02 юни 2022, 11:10 часа

Спасовден е един от най-големите празници, които Българската православна църква почита. Възнесение Господне задължително се отбелязва в четвъртък, 40 дни след Великден. На този ден хората посещават църквата и се молят за здраве за семейството.

Съществуват не малко поверия, пряко обвързани с Възнесение Господне. Счита се, че през нощта на Спасовден се появяват самодиви, за да окичат себе си с цъфнал росен.

Спасовден е!

Празникът е обвързан с интересни поверия, които всеки от нас трябва да знае. Прието било болните хора да нощуват в росенови ливади на този ден, защото така можело да намерят лек за себе си. Задължително било да са придружавани от роднина от другия пол, който след това щял да им стане побратим за цял живот.

Преди да заспят на росеновите ливади, болните и недъгави хора трябвало да изсипят вода в паница и да я оставят в близост до себе си. Ако на сутринта във водата плували листенца от росен, това било знак, че самодивите ще му помогнат да се излекува.

Болните хора е трябвало да отпият от водата и останалото да вземат със себе си. От нея се пиело в продължение на 40 дни. Когато се отива да се нощува на росенови ливади, трябвало да се носи дар за самодивите – хавлия, кокошка, питка и други.

На сутринта след Спасовден, хората, които са отивали да нощуват с надеждата да намерят лек за себе си, трябвало да се приберат в селото тихомълком.

На Спасовден, ако човек се огледа в пуст кладенец рано сутрин, няма да види собственото си отражение, а това на свой роднина, който е починал съвсем скоро.

Поверията разказват, че на Възнесение Господне се прибирали душите на мъртвите хора.

Помнете и предавайте тези поверия от поколение на поколение!

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес