Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Подлудява ви: Най-красивият цвят на очите, който харесват абсолютно всички хора

09 май 2024, 16:00 часа

Древната мъдрост гласи, че красотата е в очите на наблюдателя. Но какво ще стане, ако го погледнем по нов начин? Ново изследване съобщава, че цветът на очите също може да играе роля в това колко привлекателен е човекът.

В ерата на онлайн приложенията за запознанства, където решенията за плъзгане се вземат със светкавична скорост и първите впечатления имат все по-голямо значение, този факт може да изглежда потресаващ. Цветът на очите обаче наистина е един от критериите, който ви помага да се откроите в морето от снимки.

В скорошно проучване британският онлайн търговец на контактни лещи реши да разбере кой цвят е най-привлекателен за хората. Те използвали снимки на един мъж и една жена, публикувайки ги в профили за запознанства. Използвайки специален софтуер за редактиране на изображения, авторите на изследването промениха цвета на очите на своите модели, за да определят как този фактор може да повлияе на броя на потенциалните партньори.

Резултатите показват, че синьото е най-привлекателният цвят на очите на жените при мъжете. Снимка на мъжки модел с този цвят на очите получи 47 от 173 съвпадения, тоест 27,17% от общия брой. Следващият по популярност цвят е кафяво с 21,97% от гласовете, следвано от зелено с 16,76%, орех с 15,03% и черно с 10,98%. Лилавото, което не е сред естествените нюанси, получава най-ниска оценка с 8,09% от всички съвпадения.

Колко са видовете цветове на очите по света?

Според мъжете най-привлекателният цвят на очите при жените се оказа друга картина. Кафявите очи оглавиха класацията като най-харесвани, с 65 съвпадения от 322, или 20,19% от общия брой харесвания. Изненадващо, за разлика от жените, мъжете не бяха смутени от неестествения лилав оттенък - този цвят получи само едно съвпадение по-малко от кафявото, което е 19,88% от общия брой харесвания, и зае второ място.

Интересното е, че цветовете на очите, които са най-популярни сред жените, са много по-малко впечатляващи за мъжете. Черното получи 17,7% съвпадения, синьото получи 17,39%, а орехът получи 13,35%. Зелените очи са получили най-малко съвпадения при 11,49% от общия брой.

Разбира се, критериите, които ни предразполагат към даден човек, се различават от човек на човек. Общият брой хора с различни нюанси на очите също може да бъде фактор за новост, който се оценява положително от някои и отрицателно от други (както виждаме с лилави очи).

Според Световния атлас кафявото се счита за най-разпространения цвят на очите, обхващащ 70 до 79 процента от световното население. Синият цвят е вторият най-разпространен цвят, който се среща в приблизително осем до десет процента от населението на света. Но очите с цвят на ядки и кехлибаръ могат да бъдат намерени само в пет процента от населението на Земята. Зеленото е най-рядко срещаният цвят, който се среща само при два процента от населението на света.

Експертите смятат, че може да сме подсъзнателно подготвени да предпочетем един нюанс пред друг поради нашия житейски опит. „Ако предпочитате сини очи, например, може просто да сте имали добри минали преживявания като дете, когато по-щастливи чувства и положителни хормони са били освободени поради чувството на безопасност с този човек, и паметта ви може да си спомни онези моменти, когато търсите бъдещето партньор или среща“, каза Нес Купър, треньор по секс и връзки, за резултатите от проучването. 

Знаете ли кой е най-редкият цвят на очите?

Въпреки че изследванията по темата все още са ограничени, може да се окаже, че харесваме цветовете на очите, подобни на тези на нашите родители и хората, които са се грижили за нас, когато сме били малки, поради привързаност, която е резултат от освобождаването на хормони в детството, а не поради пряка връзка с генетично семейство и предпочитания за цвета на очите.

В допълнение, популярната култура също влияе върху идеята за красота и привлекателност. Експертите казват, че очакванията, определени от стандартите за красота, могат да играят важна роля в начина, по който преценяваме другите хора. „Културните фактори често определят колективното съзнание за това какво се смята за привлекателно. Обикновено русата коса и сините очи са високо ценени и често подчертавани и изобразявани в медиите, каза д-р Александър Лапа, психиатър в Центъра за възстановяване на океана в Обединеното кралство. Въпреки че всички ние имаме свои собствени специфични предпочитания, те често се определят от това какво се смята за социално привлекателно. Скорошното нарастване на популярността на социалните медии само подчерта това.

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес