Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Подготвят нов комикс за Астерикс, разказващ за "позитивно мислене и личностно развитие"

21 март 2023, 07:11 часа

Следващият комикс за приключенията на Астерикс - история за "позитивно мислене и личностно развитие", ще бъде озаглавен "Белият ирис", съобщи издателската къща "Éditions Albert René".

Четиридесетото приключение на дребния галски воин, любител на вълшебната отвара, ще бъде публикувано на 26 октомври. С "Белият ирис" като автор ще дебютира Фабрис Каро, известен като Фабкаро. Илюстрациите отново ще са дело на Дидие Конрад, който пое поредицата след оттеглянето през 2013 г. на единия от създателите ѝ Албер Юдерзо, вдъхнал живот на Астерикс и Обеликс заедно с Рьоне Госини, пише Франс прес.

През първи век пр.н.е. "Белият ирис" е името на нова мисловна школа, идваща от Рим, която се застъпва за доброжелателност, здравословен живот, индивидуална реализация. Сред нейните завети е: "За да осветите гората, е достатъчен цъфтежът на един-единствен ирис".

Римския император Юлий Цезар е осенен от идеята да внуши това състояние на духа на деморализираните си войски, разположени близо до галското село, което се съпротивлява в Арморика.

Това, което никой не е предвидил, е, че тази популярна философия, която препоръчва освен всичко друго - да се яде много по-малко дивеч, ще навлезе и в селото, и ще раздели привържениците и противниците на белите ириси.

Историите за Астерикс са феномен в книжарниците. Всеки нов комикс, излизащ на две години през есента, надхвърля продажбите на която и да е друга книга. Новият комикс "Белият ирис" се очаква да бъде издаден в тираж от пет милиона екземпляра по целия свят.

Според издателите поредицата, стартирала през 1961 г., е преведена на повече от сто езика и диалекта. Общите продажби възлизат на 393 милиона копия, пише БТА.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес